Sara

Min medarbetare Sara har nu åkt hem till Sverige. Jag kommer att uppdatera bloggen mer på huvudsidan framöver.
Kika in på http://uhilaos.blogg.se

Luang Prabang

Förra helgen var jag och Sara iväg till Luang Prabang. Med oss följde Suphin och Amanda. Amanda är en annan volontär som kommer från USA och kan prata laotiska.

Bussresan dit var med en VIP buss. Det betyder att man får det lite bekvämare. Om det var bekvämt vet jag inte för jag blev väckt av att bussen kört ner i diket och inte kunde komma upp. Som tur var skadade sig ingen människa på bussen.
Själv satt jag vid mittentrappan och satt framåtvänd så jag föll inte ner för trappan. Det var nog tur det!
bussen har kört ner i diket.
Bussen i diket lutad mot en vall.


Fritt att tolka vad som står på skylten

Resan skulle ta 9-10 timmar men tog 14 timmar. Någon timme efteråt vi åkte vidare från dikeskörningen hade två lastbilar krockat.

Väl framme i Luang Prabang mötte vi Amandas mamma som var på besök från USA. Med hennes mamma var vänner och släktingar också med.
Gick runt och tittade på olika platser i Luang Prabang, bl.a en utsiktspunkt med god överblick över hela Luang Prabang. Luang Prabang är inte så jättestor trots att det har varit en huvudstad för längesedan.

Vi hade hört talas om att det fanns en dövskola i Luang Prabang. Denna skolan hade ingen undervisning men vi åkte och kolla ändå hur det ser ut och kanske någon kunde visa oss klassrummen.
Två systrar mötte upp oss och gav information om skolan. Fick veta att det går 40 döva barn i den skolan.


Syster, Suphin och jag i ett av klassrummen som döva barn har sin undervisning i.

Nästa dag passade jag och Sara på att ta oss ett litet äventyr. Nämligen att rida på elefant ute i naturen. Vi åkte dit med båt på Mekongfloden.
Det var roligt och spännande att få rida på en elefant!! Sån bra balans de har!

Kul!


En champa blomma. Den är jättevacker tycker jag :)

Luang Prabang var en kul upplevelse.

Tillbaka till Vientiane
På tisdagen var jag och Sara på UNICEF information. Det var mest information om andra sorters funktionshinder. Det var svårt att höra för den ena micken var jättehög volym och den andra jättelåg. Försökte ordna i pausen men det gick inte. Så ljudet blev mest grötigt. Jag och Sara var inte så värst engagerade i just detta möte utan det blev mest och titta på bilder som visade vilka hjälpmedel som t.ex. rullstol, anpassade cyklar med spak man skjuter fram och tillbaka m.m.
I fredags hade jag möte med teckenspråksgruppen. Sara låg hemma i magsjuka och kunde inte vara med. Gruppens idé var att ha en heldag med teckenspråksutbildning för barn mellan 7-10 år. Mötet gick bra och deltagarna var förberedda och visade stor entusiasm. Diskuterade var vi skulle vara. Teckenböcker att kopiera och lite grann vilket ansvar de fem kommer ha den dagen de genomför aktiviteten.
De ska senare träffas på egen hand och gå igenom lite noggrannare vad var och en ska göra.


Teckenspråksgruppen visar upp bilder de kommer använda på sin teckenspråkskaktivitet

Idag skulle jag ha spelat innebandy på Internation School men jag hade missuppfattat tiden. Jag var där klockan 18.00 men det visade sig att det var klockan 16.00. Nästa vecka får jag komma i tid ;) Håll tummarna!

Åt en sandwich på scandinavian bakery till kvällsmat. Läste en Dagens Nyheter tidning som handlade om Stockholm Marathon. Tidningen var 1 vecka gammal men det var kul att läsa lite svenska nyheter.


Jag själv på scandinavian bakery när jag insåg att bandyn var klockan 16 och inte klockan 18 :P

Update

Jag har inte skrivit på ett tag har helt enkelt inte orkat. Men nu kommer en uppdatering om vad jag varit med om under veckan som gått sedan senaste blogginlägget.

På fredagen den 22/5 hade vi aktiviteter med bakning och fotboll.

Bakgruppen hade bestämt sig för att göra munkar. För mig var det första gången jag såg hur man gjorde munkar. Det var väldigt intressant att få följa gruppen och även delta i aktiviteten.

Tawahn vispar ägg
Tawahn började med att vispa ägg.Vilayvonne mäter upp margarin


BounhomeVisst är de duktiga!? :)


Senare på eftermiddagen var det fotbollsmatch mellan LDPA deaf-unit och HIB (Handicap International Belgium). HIB är en stor organisation som jobbar med diverse projekt.
LDPA deaf unit mot HIB.
LDPA deaf unit har blåa tröjor och HIB vita tröjor.

närkamp LDPA och HIB
Närkamp mellan LDPA och HIB


Översikt

På måndagen 25/5 var det massagegruppens tur att ha sin aktivitet. Denna blev inte så lyckad pga man missat att meddela de andra kompisar om aktiviteten. Det kom bara två ur massagegruppen.
Vang Vieng instruerade Bisert om hur man masserar. Vang Vieng är mycket duktig på massage och önskar sig en framtid som massör på en firma. Hoppas han har styrka och mod att göra det i framtiden även om han är döv.


Vang Vieng masserar Bisert

Under de senaste dagarna har jag arbetat med LDPA:s konstorsdatorer. De var fulla med virus och annat konstigt som spökar i datorerna.
Håller även på att förbereda en datautbildning som LDPA styrelsen ska ha.  Ska lära dem hur man sköter en dator. Hur antivirusprogram fungerar och hur backup till cd/dvd fungerar.
Har även installerat Google Earth på en dator. Tror det kan vara kul för dem att navigera runt på jorden och hitta platser med det programmet :)

 

sytråd och bageri

Igår måndag hade vi planeringsmöte med bagerigruppen. De vill baka munkar tillsammans.
På fredag förmiddag kommer de göra detta. Senare på fredag eftermiddag är det fotbollsmatch som LDPA och HIB (Handicap International Belgium) kommer spela. Då vill bagerigruppen sälja munkar :) Kul!

Idag tisdag skulle vi ha möte med sygruppen på förmiddagen. Men av nån anledning hade den ansvarige för att meddela om mötet glömt bort det. Senare på eftermiddagen hade vi möte med sygruppen då fler hade kommit till LDPA.
Sygruppen
Mötet gick bra och handlade bl.a. om när vi ska åka och handla nödvändiga sytillbehör.
Denna aktivitetet blir inte förrän den 16 juni. En bit längre fram.

Tuy visar upp en figur i tyg.
Tuy visar en figur gjort i tyg, bomull och handduk. Visst är den fin?

Villayvonne, en tjej som arbetar på LDPA styrelse fyllde år idag. Vi besökte hennes hem och familj. Några döva vänner var också där. En jättekul kväll med många skratt!
Kalas hos VillayvonneVisumkrångel

Några av er kanske har kanske hört att jag och Sara har haft problem med visum.
Det uppdagades att vi hade gått över tiden med ungefär 2 veckor.

Vi trodde att ambassaden i Stockholm hade utfärdat visum för två månader. Men det var bara när man kunde åka in i Laos och sen därefter få turistvisum på en månad när man anlänt till Laos.
Dryga böter har betalats och det känns inte alls kul. Nu i efterhand känner jag själv en aning blåögd.. *-*

Igår var vi i Nong Khai som ligger i Thailand. När jag ändå var tvungen att förnya visum passade jag på att se Nong Khai också. Det var en vacker stad och ganska så städat och ordning där. Bussresan dit innehöll bjöd på underhållning i form av karaoke. Se filmen :)Besökte ett tempel och fick se många vackra färglada statyer om Buddha. Många andra turister/thailändare var också där.
Längs med sidorna fanns diverse försäljning t.ex. ljus, små buddha figurer, smycken m.m. De flesta ting var till för att ge till Buddha som fanns längst fram i lokalen. Munkar satt längs med sidorna och välsignade och sjöng och skvätte vatten på folk som kom dit. Intressant upplevelse!

buddhistisk tempel


Lunchen bestod av ris och currysås blandad med räkor och grönsaker. Drack faktiskt mjölk till detta. Denna mjölk var inte så god lite småbesk om man säger så.

lunchen jag åt


Idag söndag
har jag tagit det lugnt. Läst lite litteratur. Tittade förbi på dövskolan på NRC och fick träffa ett gäng elever. Tecknade med dem och fick se lite av klasrummen de har. Dessa var i dåligt skick.
Tittat runt i staden lite druckit en is-cappucino. Ätit pizza på Joma Bakery.
Solen var brännande het och som tur var hade jag smörjt in mig innan jag gav mig iväg. Solen gassade på mig ordentligt.
Helt lugn var denna söndagen kanske inte :)

Imorgon är det planeringsmöte med bakningsgruppen. Det ska bli kul!

Planering med massage och fotboll

I onsdags var jag ensam med fotbollsgruppen. Tillsammans med dem gick jag igenom vad som behöver planeras. Det kom fem st deltagare till mötet. 8 var inbjudna men av någon anledning kom inte de. Lite synd.

Vi diskuterade:
* ansvarsfördelningar
* vad har vi för grejer
* plats
* vatten
 m.m.

Mötet var lite trögt. Önskade att de kunde vara lite mer kreativa och få ner kostnaderna för aktiviteten.
Det kommer preliminärt bli en fotbollsmatch den 22 maj. Då har jag huvudansvar för aktiviteteten.  Gruppen som ordnar detta är också ansvariga men jag ska supporta dem om det är något.

Idag var det möte med massagegruppen. Det är fyra deltagare i denna grupp men det kom tre st till mötet.

Diskuterade om:
* var ska vi vara
* olja
* m.m.
Denna var ganska lätt att planera och gick smidigt. Åkte iväg med Vang Vieng och handlade olja som vi kan ha till aktiviteten.
Denna grupp var lite mer kreativ på att ta reda på vad som finns. T.ex. täcken som man kan täcka över madrasserna så det blir fräschare.
Aktiviteten blir av på LDPA den 25 maj.

lyssnar på massagegruppens planering.

Lyssnar på massagegruppens planering

Förberett lite frågor

Idag har jag förberett lite frågor inför morgondagen då vi ska ha träff med fotbollsgruppen.
Jag kommer ställa frågor till dem om delegering, ansvar, tid, plats m.m.
Sen har jag tagit fram en fotbollsritning ifall de vill diskutera positioner och taktik :)

Vid lunchtid kom det rejäla åskblixtar och regnskurar. Jag fick stanna kvar lite längre på restaurangen. Jag var hungrig på ris idag men de andra valde äta nudlar. Varje dag äter vi ris eller nudlar eller både och.

Senare på kvällen besökte vi Oudalays systers hem. Det var jättefint och stort. En döv kille från Tyskland är på besök här i Laos. Oudalay hjälper honom och ta sig fram. Han var jättelätt att prata med och rolig!! Full med energi!

Här ett gruppfoto av oss som var hos Oudalays syster Oudalam.

Härlig stämning!

Hur har ni det i Sverige?

Buddhaparken

Kanske inte behöver hoppa direkt till besöket av Buddhaparken utan tala om att jag lagade pannkakor igår.

Lagade pannkakor igår (lördag)

Bussredan tog ungefär 40 minuter. Då stannar den även vid Friendship Bridge. Friendship Bridge är en bro som förbinder Laos och Thailand. Den ligger 20 km från Vientiane. Buddhaparken ligger några kilometer från bron utmed Mekongfloden.
Åker buss mot Buddhapark.


I Buddhapark finns många statyer ganska så stora sådana. Den största är den mest kända. Den är jättestor faktiskt! Se nedan!

Mest kända statyn i Buddhapark. Mycket stor!

Tre elefanter i en. Det blir en hel del elefantkrafter det :P

:)översikt över Buddhaparken

Blev lite trött i bena efter att gått runt och sett många statyer... dags och sträcka på sig! :)

Det var varmt och segt och gå. Så jag sträckte mig lite...

Åt mat vid Buddhaparken. Omelett med fläsk. Papayasallad och ris. Egen medhavd vattenflaska.
Fanns i Buddh

Innan hemfärd fick jag syn på en apa som svingade i ett träd. Apan var bunden och ivrig på dess omgivning utanför trädet... suck. Men apan var där iaf :)
Apa


Det var varmt denna dag. Man har iofs vant sig mer vid temperaturen och klarar av den bättre än första veckorna man kom till Laos. Det hindrade inte mig från att ta en löprunda. Tänkte att jag skulle springa 30 min typ och började springa. Sprang lite väl långt och hittade inte till huset jag bor i på annan väg. Vågade inte ta risker så jag sprang tillbaka och blev så trött av värmen att jag gick då och då.
Men det var härligt att få röra på sig!

Jag och Sara åkte in till centrum och gick på massage. Jag valde fotmassage men det kändes som de gjorde rubbet iaf. Ansiktet axlarna armarna och allt fast man sitter i en skön fåtölj. Nåväl. Det var skönt efter löprundan att få knåda bena och fötter'a.

Plötsligt blev det mörkt på himlen och otroligt många åskblixtar frustade! Likt en galen tor på himlen och hans sorgsna medarbetare.. DET STÖRTREGNADE!!!!!! Har inte varit med om så mycket regn och åska förut.

NATURLIGTVIS hade jag lagt hjälmen upp och ner i pakethållaren på vespan. Så där fanns en hel skål med vatten. Jag åkte utan hjälm en bit sen tog jag på mig den. Det störtregnade ändå så lika bra att sätta på sig hjälmen. PLASK :)

Väl hemma var jag frusen efter vespaturen. Inne var det varmt.

Fyra enkla ord

BORTA BRA MEN HEMMA BÄST :PLedarutbildningen avslutad

Helt avslutad är inte ledarutbildningen utan vi har mest haft tung teori och diskuterat mycket vad man behöver tänka på för att arrangera aktiviteter.

Vi kommer ha träffar längre fram och arrangera aktiviteter. Vi hoppas då att ledarutbildningen kommer till nytta så de själva kan arrangera egen aktivitet. Jag och Sara kommer då fungera som stöd/resurs personer och hjälpa dem i arbetet.

På måndagen delade vi in oss i 5 grupper.

1. Bageri 2. Massage 3. Sy/hantverk 4. Fotboll 5. Teckenspråk för hörande.

Grupperna var ungefär lika stora.

De fick lära sig att delegera ansvar och arbete till alla i respektive grupp.
Använda sig av checklista och underskrifter som ett tydligt exempel på att man har ansvar för att planera förbereda något inför en aktivitet.

Berättar något


Går igenom checklista för deltagare som har hand om bageriet.


Soulidet intar en fotbollspose

Lördag

Idag är det lördag.

Jag har varit och badat i en vattenpark inte långt från där jag bor. Det var helt okey park med rutschkana och pooler. Misstänker att vattnet inte är lika rent som jag är van vid (jag simmade under vattnet och såg bara några meter framåt).

Har bränt mig litegrann på ryggen trodde inte det skulle vara så farligt och sola men tänkte inte på att man får sol även om man står i poolen och blottar sig för solen. Men men ingen fara med mig.Handlat lite smågrejer på LITECC. De har öppet en vecka i månaden med en massa som står och säljer diverse grejer. Där kan man pruta och förhandla. Det är mycket kläder där men också smink, filmer, skruvmejslar m.m. Kul och gå runt och titta där man blir riktigt yr till slut :)

Jag, Oudalay och Sara har ätit mat på kvällen och senare en fruitshake. Jättegott!

Ledarutbildningen har börjat!

Idag började jag med ledarutbildningen tillsammans med Sara.

Det var kul att få träffa medlemmarna. Många jag träffat förut men också en del nya ansikten. De antecknade flitigt men senare visade det sig att det var lite segt och förstå vad vi pratade om. Så vi kommer lägga om lite inför imorgon med lite aktiviteter så att de inte blir trötta av att bara sitta.

Jag var inte speciellt nervös innan jag skulle prata men tycker själv jag kunde läst på lite mer innan så att man slappa läsa innantill så mycket. Det är något man kan bli bättre på :)

Det var kul med knutenövningarna!

Här kommer en film på knutenövningen!


Fredag

Tiden går fort här för en själv. Även om man tycker att det mesta går långsamt här i Laos så blir jag själv förvånad att det snart är 1 månad sen vi kom hit.

Hur har ni haft det med tempot i Sverige? :)

Idag håller jag på med att göra värderingsövningar. Rätt kul faktiskt att arbeta med diverse frågor som man ska ta upp på ledarutbildningen. Jag ska använda mig av en övning som kallas fyra hörn.
Tack för alla värmande kommentarer från förra inlägget :) Det var härligt och få läsa dem!

Bifogar med en bild då jag åt på en koreansk restaurang i måndags. Gott!

Äter koreansk mat med ett gäng :) God mat!

Saknar er...

Det är kämpigt just nu när man är borta i ett helt annat land och saknar sina nära och kära i Sverige.
Tänker på er varje dag!

/ Erik

Buddistisk nyår är över

Hej bloggläsare!

Hela förra veckan var nog den galnaste veckan jag har varit med om i hela mitt liv. De har firat buddistisk nyår och haft vattenkrig hela tiden. Det är tradition att skvätta vatten. Endast en gång har jag haft tillgång till en vattenpistol och nån gång då och då kanske hällt en hink vatten över andra. Men det har varit en kul vecka med många nya intryck.

Helgen som gick har jag agerat lite trädgårdsmästare efter att fått veta vilken nyckel man har för att komma in till skjulet på tomten. Där fanns det häcksax, hacka, hinkar m.m..

I brist på något att göra rensade jag i tradgarden lite. Så det blir lite trevligare att vistas här.

Söndagen igår var det avslutningfest för det buddistiska nyåret. Nu är det 2552 om man följer den buddistiska kalendern.
Fabrice (Monita som jobbar på LDPA. Hennes man) föräldrar var på besök. De har kommit ända från Frankrike och stannar här en vecka. Man hade då ordnat en riktig stor fest med många släktingar till Monita. Jättemycket folk!

Fabrices pappa Jules kan prata svenska då han när han var ung reste till Gotland många gånger med sin familj. Jag pratade med honom en hel del. Det var jättekul att prata svenska med en fransman! :)

Fabrices pappa på besök i Laos för första gången. Jättekul prata med honom!

Firade nyår i Vang Vieng

Jag har firat nyår i Vang Vieng tillsammans med Sara och några från LDPA.

Besökt grottor, badat, kastat vatten, fått vatten, cyklat, åkt båt, duschat med droppvatten m.m.

Lite bilder från Vang Vieng...

En gammal buss full med folk! :)

Fantastiskt vackra vyer!

Vi fick lite hjälp med transport från badplatsen mot boendet. (4 km). Snäll chaufför! Skakigt :)

RSS 2.0