Update

Jag har inte skrivit på ett tag har helt enkelt inte orkat. Men nu kommer en uppdatering om vad jag varit med om under veckan som gått sedan senaste blogginlägget.

På fredagen den 22/5 hade vi aktiviteter med bakning och fotboll.

Bakgruppen hade bestämt sig för att göra munkar. För mig var det första gången jag såg hur man gjorde munkar. Det var väldigt intressant att få följa gruppen och även delta i aktiviteten.

Tawahn vispar ägg
Tawahn började med att vispa ägg.Vilayvonne mäter upp margarin


BounhomeVisst är de duktiga!? :)


Senare på eftermiddagen var det fotbollsmatch mellan LDPA deaf-unit och HIB (Handicap International Belgium). HIB är en stor organisation som jobbar med diverse projekt.
LDPA deaf unit mot HIB.
LDPA deaf unit har blåa tröjor och HIB vita tröjor.

närkamp LDPA och HIB
Närkamp mellan LDPA och HIB


Översikt

På måndagen 25/5 var det massagegruppens tur att ha sin aktivitet. Denna blev inte så lyckad pga man missat att meddela de andra kompisar om aktiviteten. Det kom bara två ur massagegruppen.
Vang Vieng instruerade Bisert om hur man masserar. Vang Vieng är mycket duktig på massage och önskar sig en framtid som massör på en firma. Hoppas han har styrka och mod att göra det i framtiden även om han är döv.


Vang Vieng masserar Bisert

Under de senaste dagarna har jag arbetat med LDPA:s konstorsdatorer. De var fulla med virus och annat konstigt som spökar i datorerna.
Håller även på att förbereda en datautbildning som LDPA styrelsen ska ha.  Ska lära dem hur man sköter en dator. Hur antivirusprogram fungerar och hur backup till cd/dvd fungerar.
Har även installerat Google Earth på en dator. Tror det kan vara kul för dem att navigera runt på jorden och hitta platser med det programmet :)

 

sytråd och bageri

Igår måndag hade vi planeringsmöte med bagerigruppen. De vill baka munkar tillsammans.
På fredag förmiddag kommer de göra detta. Senare på fredag eftermiddag är det fotbollsmatch som LDPA och HIB (Handicap International Belgium) kommer spela. Då vill bagerigruppen sälja munkar :) Kul!

Idag tisdag skulle vi ha möte med sygruppen på förmiddagen. Men av nån anledning hade den ansvarige för att meddela om mötet glömt bort det. Senare på eftermiddagen hade vi möte med sygruppen då fler hade kommit till LDPA.
Sygruppen
Mötet gick bra och handlade bl.a. om när vi ska åka och handla nödvändiga sytillbehör.
Denna aktivitetet blir inte förrän den 16 juni. En bit längre fram.

Tuy visar upp en figur i tyg.
Tuy visar en figur gjort i tyg, bomull och handduk. Visst är den fin?

Villayvonne, en tjej som arbetar på LDPA styrelse fyllde år idag. Vi besökte hennes hem och familj. Några döva vänner var också där. En jättekul kväll med många skratt!
Kalas hos VillayvonneVisumkrångel

Några av er kanske har kanske hört att jag och Sara har haft problem med visum.
Det uppdagades att vi hade gått över tiden med ungefär 2 veckor.

Vi trodde att ambassaden i Stockholm hade utfärdat visum för två månader. Men det var bara när man kunde åka in i Laos och sen därefter få turistvisum på en månad när man anlänt till Laos.
Dryga böter har betalats och det känns inte alls kul. Nu i efterhand känner jag själv en aning blåögd.. *-*

Igår var vi i Nong Khai som ligger i Thailand. När jag ändå var tvungen att förnya visum passade jag på att se Nong Khai också. Det var en vacker stad och ganska så städat och ordning där. Bussresan dit innehöll bjöd på underhållning i form av karaoke. Se filmen :)Besökte ett tempel och fick se många vackra färglada statyer om Buddha. Många andra turister/thailändare var också där.
Längs med sidorna fanns diverse försäljning t.ex. ljus, små buddha figurer, smycken m.m. De flesta ting var till för att ge till Buddha som fanns längst fram i lokalen. Munkar satt längs med sidorna och välsignade och sjöng och skvätte vatten på folk som kom dit. Intressant upplevelse!

buddhistisk tempel


Lunchen bestod av ris och currysås blandad med räkor och grönsaker. Drack faktiskt mjölk till detta. Denna mjölk var inte så god lite småbesk om man säger så.

lunchen jag åt


Idag söndag
har jag tagit det lugnt. Läst lite litteratur. Tittade förbi på dövskolan på NRC och fick träffa ett gäng elever. Tecknade med dem och fick se lite av klasrummen de har. Dessa var i dåligt skick.
Tittat runt i staden lite druckit en is-cappucino. Ätit pizza på Joma Bakery.
Solen var brännande het och som tur var hade jag smörjt in mig innan jag gav mig iväg. Solen gassade på mig ordentligt.
Helt lugn var denna söndagen kanske inte :)

Imorgon är det planeringsmöte med bakningsgruppen. Det ska bli kul!

Planering med massage och fotboll

I onsdags var jag ensam med fotbollsgruppen. Tillsammans med dem gick jag igenom vad som behöver planeras. Det kom fem st deltagare till mötet. 8 var inbjudna men av någon anledning kom inte de. Lite synd.

Vi diskuterade:
* ansvarsfördelningar
* vad har vi för grejer
* plats
* vatten
 m.m.

Mötet var lite trögt. Önskade att de kunde vara lite mer kreativa och få ner kostnaderna för aktiviteten.
Det kommer preliminärt bli en fotbollsmatch den 22 maj. Då har jag huvudansvar för aktiviteteten.  Gruppen som ordnar detta är också ansvariga men jag ska supporta dem om det är något.

Idag var det möte med massagegruppen. Det är fyra deltagare i denna grupp men det kom tre st till mötet.

Diskuterade om:
* var ska vi vara
* olja
* m.m.
Denna var ganska lätt att planera och gick smidigt. Åkte iväg med Vang Vieng och handlade olja som vi kan ha till aktiviteten.
Denna grupp var lite mer kreativ på att ta reda på vad som finns. T.ex. täcken som man kan täcka över madrasserna så det blir fräschare.
Aktiviteten blir av på LDPA den 25 maj.

lyssnar på massagegruppens planering.

Lyssnar på massagegruppens planering

Förberett lite frågor

Idag har jag förberett lite frågor inför morgondagen då vi ska ha träff med fotbollsgruppen.
Jag kommer ställa frågor till dem om delegering, ansvar, tid, plats m.m.
Sen har jag tagit fram en fotbollsritning ifall de vill diskutera positioner och taktik :)

Vid lunchtid kom det rejäla åskblixtar och regnskurar. Jag fick stanna kvar lite längre på restaurangen. Jag var hungrig på ris idag men de andra valde äta nudlar. Varje dag äter vi ris eller nudlar eller både och.

Senare på kvällen besökte vi Oudalays systers hem. Det var jättefint och stort. En döv kille från Tyskland är på besök här i Laos. Oudalay hjälper honom och ta sig fram. Han var jättelätt att prata med och rolig!! Full med energi!

Här ett gruppfoto av oss som var hos Oudalays syster Oudalam.

Härlig stämning!

Hur har ni det i Sverige?

Buddhaparken

Kanske inte behöver hoppa direkt till besöket av Buddhaparken utan tala om att jag lagade pannkakor igår.

Lagade pannkakor igår (lördag)

Bussredan tog ungefär 40 minuter. Då stannar den även vid Friendship Bridge. Friendship Bridge är en bro som förbinder Laos och Thailand. Den ligger 20 km från Vientiane. Buddhaparken ligger några kilometer från bron utmed Mekongfloden.
Åker buss mot Buddhapark.


I Buddhapark finns många statyer ganska så stora sådana. Den största är den mest kända. Den är jättestor faktiskt! Se nedan!

Mest kända statyn i Buddhapark. Mycket stor!

Tre elefanter i en. Det blir en hel del elefantkrafter det :P

:)översikt över Buddhaparken

Blev lite trött i bena efter att gått runt och sett många statyer... dags och sträcka på sig! :)

Det var varmt och segt och gå. Så jag sträckte mig lite...

Åt mat vid Buddhaparken. Omelett med fläsk. Papayasallad och ris. Egen medhavd vattenflaska.
Fanns i Buddh

Innan hemfärd fick jag syn på en apa som svingade i ett träd. Apan var bunden och ivrig på dess omgivning utanför trädet... suck. Men apan var där iaf :)
Apa


Det var varmt denna dag. Man har iofs vant sig mer vid temperaturen och klarar av den bättre än första veckorna man kom till Laos. Det hindrade inte mig från att ta en löprunda. Tänkte att jag skulle springa 30 min typ och började springa. Sprang lite väl långt och hittade inte till huset jag bor i på annan väg. Vågade inte ta risker så jag sprang tillbaka och blev så trött av värmen att jag gick då och då.
Men det var härligt att få röra på sig!

Jag och Sara åkte in till centrum och gick på massage. Jag valde fotmassage men det kändes som de gjorde rubbet iaf. Ansiktet axlarna armarna och allt fast man sitter i en skön fåtölj. Nåväl. Det var skönt efter löprundan att få knåda bena och fötter'a.

Plötsligt blev det mörkt på himlen och otroligt många åskblixtar frustade! Likt en galen tor på himlen och hans sorgsna medarbetare.. DET STÖRTREGNADE!!!!!! Har inte varit med om så mycket regn och åska förut.

NATURLIGTVIS hade jag lagt hjälmen upp och ner i pakethållaren på vespan. Så där fanns en hel skål med vatten. Jag åkte utan hjälm en bit sen tog jag på mig den. Det störtregnade ändå så lika bra att sätta på sig hjälmen. PLASK :)

Väl hemma var jag frusen efter vespaturen. Inne var det varmt.

Fyra enkla ord

BORTA BRA MEN HEMMA BÄST :PLedarutbildningen avslutad

Helt avslutad är inte ledarutbildningen utan vi har mest haft tung teori och diskuterat mycket vad man behöver tänka på för att arrangera aktiviteter.

Vi kommer ha träffar längre fram och arrangera aktiviteter. Vi hoppas då att ledarutbildningen kommer till nytta så de själva kan arrangera egen aktivitet. Jag och Sara kommer då fungera som stöd/resurs personer och hjälpa dem i arbetet.

På måndagen delade vi in oss i 5 grupper.

1. Bageri 2. Massage 3. Sy/hantverk 4. Fotboll 5. Teckenspråk för hörande.

Grupperna var ungefär lika stora.

De fick lära sig att delegera ansvar och arbete till alla i respektive grupp.
Använda sig av checklista och underskrifter som ett tydligt exempel på att man har ansvar för att planera förbereda något inför en aktivitet.

Berättar något


Går igenom checklista för deltagare som har hand om bageriet.


Soulidet intar en fotbollspose

Lördag

Idag är det lördag.

Jag har varit och badat i en vattenpark inte långt från där jag bor. Det var helt okey park med rutschkana och pooler. Misstänker att vattnet inte är lika rent som jag är van vid (jag simmade under vattnet och såg bara några meter framåt).

Har bränt mig litegrann på ryggen trodde inte det skulle vara så farligt och sola men tänkte inte på att man får sol även om man står i poolen och blottar sig för solen. Men men ingen fara med mig.Handlat lite smågrejer på LITECC. De har öppet en vecka i månaden med en massa som står och säljer diverse grejer. Där kan man pruta och förhandla. Det är mycket kläder där men också smink, filmer, skruvmejslar m.m. Kul och gå runt och titta där man blir riktigt yr till slut :)

Jag, Oudalay och Sara har ätit mat på kvällen och senare en fruitshake. Jättegott!

RSS 2.0