Ledarutbildningen har börjat!

Idag började jag med ledarutbildningen tillsammans med Sara.

Det var kul att få träffa medlemmarna. Många jag träffat förut men också en del nya ansikten. De antecknade flitigt men senare visade det sig att det var lite segt och förstå vad vi pratade om. Så vi kommer lägga om lite inför imorgon med lite aktiviteter så att de inte blir trötta av att bara sitta.

Jag var inte speciellt nervös innan jag skulle prata men tycker själv jag kunde läst på lite mer innan så att man slappa läsa innantill så mycket. Det är något man kan bli bättre på :)

Det var kul med knutenövningarna!

Här kommer en film på knutenövningen!


Fredag

Tiden går fort här för en själv. Även om man tycker att det mesta går långsamt här i Laos så blir jag själv förvånad att det snart är 1 månad sen vi kom hit.

Hur har ni haft det med tempot i Sverige? :)

Idag håller jag på med att göra värderingsövningar. Rätt kul faktiskt att arbeta med diverse frågor som man ska ta upp på ledarutbildningen. Jag ska använda mig av en övning som kallas fyra hörn.
Tack för alla värmande kommentarer från förra inlägget :) Det var härligt och få läsa dem!

Bifogar med en bild då jag åt på en koreansk restaurang i måndags. Gott!

Äter koreansk mat med ett gäng :) God mat!

Saknar er...

Det är kämpigt just nu när man är borta i ett helt annat land och saknar sina nära och kära i Sverige.
Tänker på er varje dag!

/ Erik

Buddistisk nyår är över

Hej bloggläsare!

Hela förra veckan var nog den galnaste veckan jag har varit med om i hela mitt liv. De har firat buddistisk nyår och haft vattenkrig hela tiden. Det är tradition att skvätta vatten. Endast en gång har jag haft tillgång till en vattenpistol och nån gång då och då kanske hällt en hink vatten över andra. Men det har varit en kul vecka med många nya intryck.

Helgen som gick har jag agerat lite trädgårdsmästare efter att fått veta vilken nyckel man har för att komma in till skjulet på tomten. Där fanns det häcksax, hacka, hinkar m.m..

I brist på något att göra rensade jag i tradgarden lite. Så det blir lite trevligare att vistas här.

Söndagen igår var det avslutningfest för det buddistiska nyåret. Nu är det 2552 om man följer den buddistiska kalendern.
Fabrice (Monita som jobbar på LDPA. Hennes man) föräldrar var på besök. De har kommit ända från Frankrike och stannar här en vecka. Man hade då ordnat en riktig stor fest med många släktingar till Monita. Jättemycket folk!

Fabrices pappa Jules kan prata svenska då han när han var ung reste till Gotland många gånger med sin familj. Jag pratade med honom en hel del. Det var jättekul att prata svenska med en fransman! :)

Fabrices pappa på besök i Laos för första gången. Jättekul prata med honom!

Firade nyår i Vang Vieng

Jag har firat nyår i Vang Vieng tillsammans med Sara och några från LDPA.

Besökt grottor, badat, kastat vatten, fått vatten, cyklat, åkt båt, duschat med droppvatten m.m.

Lite bilder från Vang Vieng...

En gammal buss full med folk! :)

Fantastiskt vackra vyer!

Vi fick lite hjälp med transport från badplatsen mot boendet. (4 km). Snäll chaufför! Skakigt :)

Söndag

Då var det söndag igen. Denna söndagen kändes lite lugnare än föregående söndag.

Inte gjort så mycket idag mest varit tyst idag och strosat omkring lite försiktigt. Suphin, Phanita och Villayvonne besökte mig och Sara och pratade lite om Vang Vieng som vi ska till imorgon måndag.

Jag ska fira nyår i tre dagar i en stad som ligger 3-4 timmar härifrån.
Kommer tillbaka på onsdag kväll säkert jättetrött.

Inte så mycket och säga om just denna söndagen. Det gick förbi ett par getter utanför där jag bor...

Hoppas den svenska påskhögtiden har varit kul! :)

Getter får vandra ganska så fritt där vi bor.

Festförberedelse

Suphin har idag fått ledarmaterialet på engelska. Hon ska kika igenom det och komma med frågor senare om det är något oklart. Idag har man börjat förbereda med maten inför imorgon. Imorgon är det nämligen en liten fest som ska hållas till här på LDPA. Man ska slakta en ko och en get. Till dett ska man tillaga med sallader och gott.

Jag blev intresserad av matlagningen så jag deltog i lökskalandet tillsammans med övriga lökskalare. Stämningen är mycket trevlig och glatt.

Skalar lök tillsammans med övriga. :)

Medvetenhet om minor

Idag har jag fått lära mig mer om hur det är med minor i Laos. Det finns en otrolig mängd minor och bomber i Laos. Man håller på sen lång tid tillbaka att röja minor och bomber. Diverse organisationer samarbetar på olika sätt. Minröjning, information, rehabiliteringsprocesser, berättelser från minskadade m.m.

En skakande upplevelse. Ett så fegt vapen.

Olika typer av minor som hittas vid minröjningsarbeten.

Sondag

Det ar sondag idagf men det kanns inte som en sondag. Men snart far man val lugna ner sig och slappa lite lite ocksa och njuta av ett laotiskt lugn som det egentligen ska vara.

Idag har jag och Sara hangt med tva vanner och kikat pa triumfbagen. Det var kul och en riktig stor byggnad. Sen akte vi och handlade lite grejer och mat pa en marknad. Var ratt svart att se kott och grejer ligga framme utan att en minsta smula av ackel infinna sig i magen. Brr. Men anda! sa kopte jag och Sara en grisbit for att ata nagot till kvallen. Vi struntade i lunchen alla timmar bara flyger forbi nar man umgas med laotier.

For egen del ar det ganska sa dumt att slarva med fasta maltider sa dar far jag personligen skarpa till mig.
Men man har kul nar man far se massor med sevardheter.

Nu ska jag resa pa mig och kopa lite dricka tror jag och lasa runt hur senaste nytt ar i Sverige eller nagot.
Gick inte att ladda upp bilder idag hade tankte gora det. Nagot fel pa denna internetcafe dator.
Internetcafet ligger inte sa langt fran boendet. Vagen dit ar lite skrumpligt och ojamn...

Ha de gott tills nasta gang

KRAMAR

4 dagar i Laos

Vi kom till Laos i tisdags och har varit här i snart 4 dagar. Det var en omtumlande upplevelse att komma till Laos. vi blev väl mottagna på flygplatsen av LDPA. Direkt när vi hade satt oss i bilen så tecknade LDPA med oss och vi gjorde så gott vi kunde. Det var riktigt roligt och få kontakt med dem. Vi var ändock ganska så trötta så vi förstod lite av varje och nickade :)

Boendet blev inte klart innan vi kom till Laos. Och när vi kom fram var vi tvungna att hitta en plats att bo på. Första två nätterna har vi bott på två olika hotell. Helt okey för att bo där men lite småtrist känsla.

PÅ onsdagen fick vi kontakt med Oudalee. En tjej som säljer/hyr ut hus och vi fattade tyckte för ett hus som har 3 sovrum och kök. Ett vardagsrum delat med hallingång. Två toaletter, den ena har ett badkar och den andra har en dusch.

På torsdagen flyttade vi in till huset och installerade oss något så när ordentligt i våra egna rum. Hyresvärden eller vad man ska kalla honom hade lovat att städa två sovrum och ett badrum. Men vi fick en känsla av att han inte gjort det. Det är väl inte samma system som i Sverige antog vi ganska snabbt. Så framöver en dag ska vi ha städdag så vi får ett riktigt fräscht och hemtrevligt hus.

Dagarna har bestått i att träffa LDPA och bekanta oss med dem. Varit och handlat på morningmarket och sett oss omkring.

Miljön i Laos är helt annorlunda jämfört med Örebro och Mariestad. Tar man sig runt i Vientiane så ser man allt möjligt utmed gatorna. Det är getter och tuppar och hundar och katter. Alla typer av affärer ligger jämte varandra. Moderna och omoderna lokaler.

Vi håller på och lär oss det laotiska teckenspråket för fullt och det går framåt. Ibland blir det lite mycket och då orkar man inte ta in mer.

LDPA:s styrelse och vissa medlemmar som vi har stött på hos LDPA:s kontor har visat entusiasm över att vi har kommit från Sverige. Intresse för att vi ska leda aktiviteter och ha ledarutbildning är något som de är jätteentusiastiska över. Det känns väldigt kul!

Idag fredagen har vi pratat en hel del med Bounterm och Suphin som är två viktiga personer i LDPA:s styrelse. Vi har rett ut det mesta det gäller angående vad vi ska göra och pratat om arbetstillståndet. Vi fick veta idag att vi får jobba fram till vi får arbetstillståndet. Men vi får enbart jobba i LDPA:s regi och det är det vi ska göra! :)

Vi har även fått förklarat för oss att det är oerhört svårt att få arbetstillstånd här i Laos. Det är något som är gemensamt för alla som söker arbete i Laos som är från utlandet. Vad vi har förstått så gäller det hur samarbetsvilliga de nämdemän som sitter i olika ministerier är. OM det är pigga på att intressera sig för varje specifik frågor som dyker upp eller inte. OM de har personliga problem mot vissa personer i organisationer eller företag. Suphin får kämpa och förklara och repetera.

Vi förstår mer och mer hur det ligger till i Laotiska systemet. Men vi tror att vi får arbetstillstånd snart iaf.

Ha det :)


RSS 2.0