Luang Prabang

Vi har nu två dagar haft möte och aktivitet med en organisation från Thailand. Det har varit jätteintressant, men mer om det skriver jag om i nästa vecka. Vi ska strax iväg och äta för att sedan sätta oss på en buss upp mot staden Luang Prabang. Bussresan ska ta runt 8-9 timmar. Lång tid, så det är tur att jag har lite vana från att åka upp till Örnsköldsvik emellanåt från Örebro, den resan tar dock inte riktigt så lång tid...

Skriver mer när jag är tillbaka i Vientiane på söndag/måndag....

Fullspäckade dagar + trötta kvällar = inga blogginlägg!

Ni kanske börja misstänka att jag fastnat borta i Thailand under försöket att fixa nytt visum men nej riktigt så illa är det inte. Resan till Nong Khai på andra sidan Friendship Bridge gick bara bra. Dock lite småincidenter under vägens gång men inget vi inte lyckades lösa. Det blev många stämplar hit och dit, papper som skulle fyllas i och fundersamma personer i passkontrollen. De rynkade på ögonbrynen när de tittade på visumstämpeln som gick ut den 29 april och då var jag snabb att peka på stämpeln som visade att vi hade betalt bötern för "overstay". De nickade då och fortsatte med sina rynkande ögonbryn att studerade mitt pass. Jag kan ju säga att man inte var 100 % lugn i det ögonblicket och det lättade rätt ordentligt i bröstet när de tog sin stämpel och stämplade passet och gav tillbaka det utan att säga något. Då hade vi kommit in i Thailand i alla fall. Sen skulle vi ju tillbaka till Laos också...

När vi kom fram till busstationen i Nong Khai bestämde vi oss för att ta oss en titt i staden innan vi åkte tillbaka. Vi satte oss på ett fik och jag tog dagens dos av fruitshake, ett måste i den stekande värmen. Vi vandrade sedan vidare när Erik kom på att han ville se thaiboxning medan jag ville till köpcentret Lotus som Suphin tipsat om. Det slutade med att vi delade på oss för att sedan ses på busstationen för att försöka ta oss tillbaka till Laos och Vientiane.

Jag hade ingen aning om var Lotus låg men kvinnan i fiket sa att det bara var att gå raktfram på vägen utan för och sedan svänga till vänster. Bättre förklaring än så kunde hon inte ge. Jag gick efter vägen men hade ingen aning om hur långt jag skulle gå innan jag skulle svänga vänster. Jag gick därför in i en butik där de sålde motorcylar i hopp om att få en bättre beskrivning och gick därifrån med en ritad vägbeskrivning med exakt antal korsningar jag skulle gå förbi. Fortsatte gå och gick förbi ett jättefint tempel med många fina skulpturer utanför. Jag la märke till att det var mycket finare och renare i Nong Khai om man jämförde med Vientiane. Skulpturerna vid templen var mer färgglada, i Vientiane har oftast den mesta färgen flagnat bort eller är väldigt blek.

Solen stekte på och jag beslutade mig för att jag inte orkade gå hela vägen till Lotus utan hoppade på en tuktuk. Jag förklarade noga att det va Lotus jag ville till och visade till och med den ritade kartan jag fått. Killen nickade och verkade helt klar över att han visste var jag skulle. Vi började åka men han svängde av vid ett helt annat ställe än jag fått instruktioner om men jag tänkte väl att han säkert visste någon genväg eller en bättre väg att köra. Han körde långt och jag började förstå att det nu inte längre kunde vara någon genväg. Rätt som de va så var jag tillbaka vid passkontrollen i Thailand vid Friendship Bridge. Då förstod jag verkligen att de inte var rätt. Jag sa då till honom att de va Lotus jag ville till. Han pekade då mot bron och sa att det ligger där. Som tur va kom en man fram och frågade var jag skulle och förklarade att jag ville till köpcentret Lotus. Mannen förstod och förklarade för tuktuk chaffören varpå han vänder och kör iväg. Han hade alltså inte en susning om vad jag egentligen ville. Han körde tillbaka nästan samma långa väg och när jag såg skylten med texten Lotus blev jag glad, äntligen framme. Jag fick dock en "gratis" rundtur i Nong Khai.Väl framme var de knappt någon tid kvar, så jag hann bara snabbt kolla runt innan jag var tvungen att hitta någonstans att äta lunch innan jag skulle försöka ta mig tillbaka till busstationen i tid för att träffa Erik och åka tillbaka till Vientiane.

Jag lyckades få tag på en tuktuk som tog mig tillbaka till busstationen och väl framme kommer såklart, som alltid, massa andra tuktuk chafförer och vill köra en någonstans. En frågar var jag ska och säger då Vientiane och pekar på platsen där bussen ska avgå i från. Han frågar då om jag har Laovisum vilket jag säger att jag inte har utan ska fixa det på Friendship Bridge. Han säger då att man inte kan åka med den bussen om man inte har Laovisum och visar en skylt där det står precis att det inte går i och med att få visum ibland kan ta lång tid och det gör att de andra passagerarna måste vänta en massa. Jaha, tänker jag, hur ska vi nu ta oss tillbaka. Han säger då att han kan skjutsa mig till Friendship Bridge. Väntar på Erik och när han kommer förklarar jag hur det ligger till och att vi måste ta tuktuk till Friendship Bridge för att där fixa visumet och på något sätt sedan ta oss vidare till Vientiane. Tuktuk chaffören stannar vid något ställe innan Friendship Bridge och säger att vi ska fixa visumet där. Vi fattar ingenting eftersom vi trodde man skulle göra det på bron. Där säger dem att vi bara kan få visum för 15 dagar och vill vi ha för 30 dagar måste vi vänta till måndagen eftersom de inte kan ge ett sådant visum under helgen. Massa suckande var väl de enda som kom från mig och Erik då. Vi ringde Suphin som sa att de gick att fixa på bron och att vi skulle åka dit istället. Med oss följde en kille vid namn Steve och som var från San Francisco och han hade också problem med att få sitt visum för att ta sig in i Laos. De skulle ha massvis med pengar av honom. Därför tog vi med honom till bron och sa att det gick att fixa där. Väl på bron var det inga problem, fick fylla i papper, lämna över foton, betala och sedan var passen färdig stämplade. Nu befinner vi oss alltså i Laos med giltigt pass fram till 14 juni.

På söndagen var det strålande sol och jag orkade inte sitta inne så åkte iväg för att kolla in badstället som ligger inte allt för långt bort från oss. Det var en rätt stor pool. Där badade och solade jag i ett par timmar. De flesta som var där var barn och de tyckte det nog va lite speciellt att en blekfis som jag var där. Några bjöd mig på chips, några skrev "Hello!" med en massa fnittrande kompisar runt omkring och några ville till och med tävlingssimma med mig. Söta barn. De som ville tävlingssimma med mig försökte så gott de kunde på engelska fråga var jag kom ifrån, vad jag hette och vad jag gjorde i Laos. Sen fick dem ju garva ihjäl sig också när jag skulle försöka uttala deras namn. Det gick ju lagomt bra men det bjuder jag på :)Därefter var det dags för ytterligare en arbetsvecka. En vecka som var rätt uppbokad. Måndag-onsdag skulle vi ha planeringsmöte med de tre återstående grupperna. En av dem blev dock inställd på grund av att gruppmedlemmarna inte kunde. Planeringsmötet på måndagen var med gruppen som skulle ha en aktivitet med bakning. Det flöt på riktigt bra och de bestämde att de skulle ha aktiviteten på fredagen samma vecka för att kunna sälja det dem bakat på fotbollsgruppens aktivitet. De hade också tankar om att i framtiden kunna träffas fler gånger för att baka fikabröd till möten som LDPA har istället för att dem ska åka och köpa det på marknaden. På tisdagen var det dags för sygruppens planeringsmöte och det flöt också på riktigt bra. De hade bra koll på vad som skulle göras och vem som skulle göra vad. Denna aktivitet förlas dock till efter jag åkt hem, till den 16 juni.

På tisdags kvällen var det dags för Vilayvones födelsedagsfirande. Hon hade bjudit hem oss på mat. Det var rikitgt trevligt. Vi fick också se hur hon bodde och träffa hennes syskon och föräldrar.Under veckan fixades också artikeln till Dövas Tidning klart, blev en del fram och tillbaka mellan mig och Tomas men nu är den klar och inskickad. Det ska bli intressant att se hur den ser ut sedan i färdigt format. Det var så mycket jag ville ha med, men en artikel får ju inte vara hur lång som helst så lät Tomas avgöra vad som var mest relevant.

I slutet av veckan hade jag möte med Deaf Unit, medan Erik åkte iväg för att möta upp fotbollsgruppen innan deras aktivitet. Mr Bounterm, ordförande för Deaf Unit, ville veta lite vad vi gjort under de två senaste veckorna. Han undrade också hur jag såg på dövas situation i Laos nu när jag varit här ett tag. Jag berättade då att en sak jag lagt märke till är att kunskapen bland föräldrar till döva och hörselskadade barn inte är så stor och att det i vissa fall till och med medför att dessa barn inte får gå i skola. Som tex. den döva 8-åriga killen som jag fick följa med och besöka under en förmiddag, han kunde inte teckenspråk, han gick inte i skolan och hans föräldrar var skilda och väldigt fattiga. Mamman som vi också träffade hade ingen aning om att det fanns en dövskola i samma stad. Därför hölls han hemma medan den hörande storasystern fick gå i skolan. Okunskapen leder till att många döva barn går misste om chansen att gå i skola och lära sig saker men framför allt går de misste om ett språk. Ett språk som de kan kommunicera på och använda för att uttrycka sina tankar och känslor. I Laos finns ingen lag som säger att alla döva och hörselskadade ska ha rätt till att lära sig teckenspråk. Jag föreslog att ett sätt att öka kunskapen är att Deaf Unit sätter upp information på sådanna ställen där föräldrar vistas, exempelvis där de föder sina barn, på sjukhus och andra lämpliga platser. För att påbörja informationsspridningen om att Deaf Unit finns och att dem jobba för att förbättra situationen för döva och hörselskadade i samhället. Deaf Unit har också kunskap om skolor och annat som rör dövhet och hörselnedsättningar. Kunskap som behöver komma ut i samhället för att öka förståelsen för dem som har en hörselnedsättning. Jag fick, utan att skryta nu, beröm av Mr Bounterm (ordförande för Deaf Unit) för mitt engagemang och för min vilja att hjälpa dem och för mina goda ideér. Det kändes skönt att höra, att han uppskattade och såg att jag mer än gärna vill hjälpa till och dela med mig av min kunskap. Jag gick därifrån med ett leende på läpparna.

Både baknings- och fotbollsaktiviteten genomfördes under fredagen och de fick bra båda två. De är dock urdåliga på att passa tider. Och då menar jag urdåliga! Förutom det genomfördes aktiviteterna utan några problem. Helgen som följde bestod i massa sol vilket resulterade i att det blev bad både lördagen och söndagen, blandat med massa soft som filmtittande. Härlig och skön helg helt enkelt. På måndagen var det dags för massagegruppens aktivitet. Det var bara två som dök upp, så den blev väl mindre lyckad dock så gjorde de som var där ett riktigt bra jobb. Jag fick agera massageoffer, dock inget jag tackade nej till. Riktigt duktiga var dem. Den ena hade till och med gått någon massageutbildning.
Deaf Unit har tre datorer på sitt kontor, alla tre är fullproppade med virus så jag och Erik bestämde oss för att göra något åt det. Lättare sagt än gjort. De hade inga skivor, så det var inte bara att formatera och installera allt på nytt. Vi fick ge oss ut på jakt efter en Windows XP skiva, även det lättare sagt än gjort. Det enda som fanns var kopior, inga orginal. Vi köpte dock en sån för ca 10 kr, så Erik har nu suttit i två dagar för att få det att fungera. Vi får se hur det utvecklar sig...

I eftermiddag påbörjade Deaf Unit en aktivitet tillsammans med en organisation från Thailand. De hade förberedelsemöte idag och imorgon och på fredag kommer de ha lite olika workshops. Jag trodde jag förstått vad det handlade om men idag blev jag osäker och nu vet jag faktiskt inte alls vad det egentligen handlar om. Haha. Jag återkommer efter dessa dagar. I och med detta möte var det en hel del medlemmar på LDPA igår för att diskutera det som skulle tas upp under dagarna tillsammans med organisationen APCD från Thailand. Deaf Unit vill att de ska medverka så mycket som möjligt med tankar, funderingar och frågor så därför träffades alla en dag före för att förbereda sig. Det ska verkligen bli intressant och se vad de egentligen ska prata om. Jag trodde att det skulle vara något om att öka kunskapen hos föräldrar till barn med någon typ av hörselnedsättning och att föräldrar själva skulle delta men så var det inte.
På LDPAs kontor finns förutom alla som jobbar där en lite katt. Riktigt sött. Den går runt och skriker en massa. Tigger mat och uppmärksamhet. Kissemissen är även med när Deaf Unit har sina möten. Den har dock inte mer än mjaauuu att säga på dessa möten, förmodligen riktigt smarta ideér, synd bara att vi inte pratar samma språk...

Nu ska jag ta hand om min tvätt!

Bilder&FilmDe senaste kvällarna har jag ätit tillsammans med några som jag jobbar med samt andra personer jag lärt känna här i Vientiane. I onsdags åt vi på en restaurang i närheten av Mekongfloden och efter det gick vi ock tog en efterätt i form av färsk frukt. Igår torsdag var vi hemma hos Monita och hade det trevligt. Jag tog dessutom med filmkamera och ni ska få se en film som jag spelade in. Jag har ikväll suttit och lekt med redigeringsprogrammet och vet nu hur man lägger in text och musik, någorlunda i alla fall. Först några bilder...Ja, här har ni då filmen, som mest är gjord för att testa redigeringsprogrammet.Imorgon blir det Thailand och fixa nytt visum i Nong Khai, på andra sidan av Mekongfloden vid Friendship Bridge.
Lagligt i Laos igen...

... i alla fall fram till söndag.

Suphins vän från polisen var precis här med våra pass och en ny stämpel där vi får stanna här i Laos fram till söndag. Dessutom fick vi betala $300 för det så kallade overstay, alltså att vi varit i landet utan giltigt visum. $10 per dag och vi har varit i Laos 15 dagar utan giltigt visum. Oops. Imorgon åker vi över till Thailand för att fixa med ett nytt visum som kommer gälla en månad till. Det kommer gå ut lagomt till jag ska åka hem.

Innan vännen från polisen kom hade vi planeringsmöte med gruppen som ska ha en massageaktivitet. Det gick riktigt bra faktiskt. De var till en början väldigt inne på att de måste ha massa saker, köpa madrasser, köpa allt möjligt och eftersom Deaf Unit inte har så värst mycket försöker vi få dem att tänka billigt. Jag försökte då få dem att fundera på om det fanns andra sätt än att köpa en stor och dyr madrass. Det slutade med att jag tog de tre killarna och gick runt på LDPAs kontor och pekade på olika saker som man kanske kunde använda; alltifrån en vespa till dörrmattan. De tyckte nog jag va lite knäpp men när vi kom fram till soffan och soffdynorna började de förstå lite vad jag menade. Efter det hittade de själva massa saker som vi skulle kunna använda istället för att köpa massa saker. Förklarade också att det blir billigare på så sätt att använda saker som redan finns än att köpa nytt varje gång. Tror att de nu börjat tänka lite annorlunda och snappade upp lite av min tanke... Mötet gick fort och smidigt och den 25 maj kommer vi ha massageaktiviteten.

På måndag ska vi träffa nästa grupp.
Nu ska jag renskriva anteckningarna från dagens möte!

Visumtrassel

Ja, det är väl det minsta man kan kalla det.

Igår eftermiddag kom Fabrice, Monita och Vilayvone förbi hos oss. Fabrice passade då på att titta på mitt visum för att kolla hur många gånger vi kan komma in i Laos. Detta för att jag funderar på att följa med Monita och Fabrice till Bangkok framöver innan jag åker hem igen. Han tittade på mitt pass och visade mig en stämpel som satt under ett fasthäftat papper som kvinnan på Vientianes flygplats häftat fast dagen vi anlände hit. På den stämpeln stod det att det gällde mellan 30 mars och 29 april. Ja, 29 april, för 15 dagar sedan gick det ut. Jag visade honom då VISA pappret som finns i mitt pass från då Sabina ordnade med det på Laos Ambassad i Stockholm och att de där stod att det gällde fram till 29 maj och berättade att vi väntar på att få ID-kort här i Laos och om vi inte får det skulle vi fixa nytt visum innan 29 maj. Han påstod då att de datum som stod på det som fixades i Stockholm endast betydde att visumstämpeln kunde ordnas fram till senast 29 maj och att det inte var att vi hade visum här fram till den 29 maj. Visumet vi hade gällde bara en månad och hade gått ut den 29 april. Varje dag som går och man är kvar efter att visumet gått ut får man böta 10 dollar. Alltså 150 dollar för mig, 150 dollar för Erik...

Fick lite småpanik... Tänk om han hade rätt... Var vi då här olagligt? Vad ska nu hända?

Idag pratade jag med Suphin och hon ringde då till en av hennes vänner som är polis. för att kolla upp hur det låg till. Hon kom hit och tittade på passen och konstaterade att det var som Fabrice sagt... Vi har alltså varit här utan visum i 15 dagar. Därmed måste vi nu betala 150 dollar för de dagar vi varit här utan visum, och det nu på en gång. Vi måste dessutom åka över till Thailand och tillbaka till Laos imorgon för att få det nya visumet som kommer kosta 30 dollar styck.

Det känns rätt surt, 360 dollar är en hel del pengar som hade kunnat används till bättre saker om vi bara hade vetat att vårt visum bara räckte en månad och inte två som vi hela tiden trott. Eller att de kunnat vara lite snabbare med ID-korten. Men nu finns inte så mycket annat att göra än betala och se glad ut. Det känns riktigt surt!


Måndag igen...

Jag sitter och fifflar med budgetten över de kommande träffarna med deltagarna i ledarutbildningen och för de fem aktiviteter dem ska ha för andra Deaf Unit medlemmar. Deltagarna i ledarutbildningen fick under den fjärde dagen sitta i fem grupper och påbörja planeringen av var sin aktivitet. De valde att planera en fotbollsaktivitet, en aktivitet där de ska baka, en aktivitet där de ska sy en "handdukshållare", en massageaktivitet och en teckenspråksutbildningsaktivitet.

Under denna och nästa vecka kommer grupperna komma hit en förmiddag var där dem tillsammans med mig och Erik ska planera klart dessa aktiviteter och fixa med allt som behöver göras innan det är möjligt att genomföra aktiviteten. Aktiviteterna ska sedan förläggas till juni, juli och augusti. Det är bättre att ledarutbildningsdeltagarna får planera de aktiviteter som vi ska ha varje månad än att vi gör det själva. Det är ju dem som ska lära sig och att få hålla i en riktig aktivitet är nog det bästa sättet att lära sig. Att få göra allt i praktiken. På onsdag ska vi träffa första gruppen.

Deaf Unit ska även under den närmsta månaderna besöka sina medlemmar för att checka av så allt är bra med dem och att allt fungerar för dem. Imorgon är första besöket och jag ska få följa med Ta och Phanita och besöka tre medlemmar. Det ska bli spännande, att få åka hem till medlemmarna och se vilka dem är och också hur de bor. Se lite mer av det verkliga livet här i Vientiane, Laos.

När tid finns måste planeringen inför utbildandet av att söka information på internet, utbildandet av webcam och andra saker som har med internet och informationssök påbörjas. Tanken är att starta med det i början av juni med Deaf Units personal men också Deaf Units styrelse. Sedan får de i sin tur lära ut det vidare till sina medlemmar. Vi ska också försöka fixa i ordning deras datorer som är fulla av virus. Lära dem det vi kan om antivirus program och liknande. Så att de så gott de går ska slippa alla virus som sprids ute i cyberworld.

Det kommer bli fem intensiva veckor för mig nu innan jag åker hem. Vi ska dessutom försöka hinna med en resa upp till Luang Prabang och besöka medlemmarna som finns där, ha någon aktivitet för dem. Jag läste i en artikel om att det finns ett rätt nytt center för döva barn i Laung Prabang och som är öppet för döva barn från hela Laos. Det finns enligt artikeln runt 40 pojkar och flickor på centret för tillfället. Det känns som det skulle vara ett bra ställe att besöka. Berätta om att LDPA och Deaf Unit finns och sprida informationen om vad dem gör och om deras verksamhet. Förhoppningsvis få ännu fler att vilja bli medlemmar. Samtidigt som man har några lekar eller liknande med dem. Det kanske finns någon driftig person som kan hjälpa Deaf Unit i sitt framtida arbete, hoppas kan jag i alla fall göra.

Nu till helgen som gick, en väldigt bra och skön helg. Lördagen tillbringades på Morning Market, med Erik och Oudalay, där jag mest gick runt och tittade vad de hade i någon timme. Ett besök på Kaysone Phomvihane Museum hann vi också med innan vi åkte in till centrum för att ta en svalkande fruit shake. Museumet var sådär lagomt intressant.  Utställningen de hade där handlade mest om ledaren Kaysone Phomvihane och hans liv. Vad han hade gjort här i Laos osv. Det mesta stod på Lao så jag förstod inte så mycket. Byggnaden som museumet var i va dock riktigt stort och fint. Till kvällsmat blev det pannkakor för andra gången sen vi kom hit.På söndagen åkte vi iväg till Buddha Park med en fullsatt minibuss. Det var en riktigt häftig park. Statyerna var jättestora. Låter bilderna tala sitt språk. När vi åkte därifrån fick jag dessutom syn på en apa som satt uppe i ett träd fastkedjad. Söt liten apa, dock synd om den som måste sitta fastkedjad i ett träd.På kvällen åkte vi in till centrum för en timmes lao helkroppsmassage. Det var riktigt skönt. Hon som masserade mig var riktigt duktig. Jag har dock inte så mycket att jämföra med eftersom jag aldrig varit på massage på ett massageställe tidigare förutom det i Vang Vieng så... När massagen var klar hördes massa smällar utifrån och när jag tittade ut så vräkte regnet ner som om himlen var öppen. Det blixtrade och åskade något fruktansvärt, aldrig varit med om  något liknande. Det resulterade i att vi fick sitta kvar där och vänta ut regnet. Det ville dock aldrig sluta så efter ett tag orkade vi inte vänta längre utan gav oss ut på jakt efter paraply. Letade rätt på något ställe för att  få i oss någon mat. När vi skulle åka hem så regnade det fortfarande och det tar 10-15 min att ta sig hem så ni kan ju gissa hur genomblöta vi var när vi väl var hemma igen.  Det kändes dessutom rätt läskigt att vara ute när det blixtrade så mycket, vid ett tillfälle var det blixtrar över hela hmlen. Riktigt vackert men läskigt. Åskandet fortsatte långt in på natten.

Nu när du vet vad jag gör så kan du väl skriva en kommentar och berätta lite vad du sysslar med om dagarna :-)
Helg.


1. Jag i den snygga hjälmen *not*
2. Vägen in mot centrum.


Nu är det helg och det ska bli riktigt skönt faktiskt. Det kommer säkert hända massa saker ändå men kommer i alla fall få sova ut. Imorrn blir det eventuellt Morning Market med tjejerna Monita, Phanita och Vilayvone runt lunch tid. Därefter ska jag eventuellt följa med Suphin och några andra från LDPA på karaoke. Nejnej, jag ska inte sjunga utan ska agera stöd för dem som är villiga att ställa upp och sjunga för det kommer inte jag vara :-P Sånna behövs också, visste du inte det?

På söndag blir det förmodligen att besöka Buddha Park eller som Laoterna själva säger Xieng Khuan som ligger ca 25 km sydöst om Vientiane. En park med massa cementstatyer.

Have a nice weekend and good night!

Artikel/artiklar

Följ min blogg med bloglovin

Igår fick jag ett mail av Ulrika på HRF
, hon som intervjuade mig för Auris innan jag åkte iväg till Laos, hon berättade att artikeln nu var klar och att tidningen var på väg. Det bästa va att hon också bifogade en länk där jag kunde läsa artikeln redan nu. Jag får ju tidningen hem till Sverige men för att kunna läsa den kommer jag ju få vänta tills jag åkt hem.

Så jag tänkte nu dela med mig av artikeln som hon skrev utifrån intervjun. Den går att läsas på:
http://hrf.se/upload/3662/AURIS0901s12-17.pdf

Jag har dessutom blivit tillfrågad att skriva en artikel till Dövas Tidning så ska under nästa vecka skriva den. Kul att ha kvar sen. En artikel från HRF som var innan jag åkte, sen den som jag ska skriva till Dövas Tidning kommer ju handla om första månaden här i Laos, sen blir det nog någon artikel när jag kommit hem också. Olika perspektiv beroende på var i tiden jag befinner mig.

__

Nu ska jag snart ha möte med Deaf Unit, där vi ska lägga upp en planering för vår tid här. När vi ska göra vad och så vidare. Blir enklare för oss alla om vi har en plan för hur vårt arbete ska se ut. Var på förmiddagen med på ett möte som Deaf Unit och deras styrelse hade. Där jag fick höra om några projekt som de har inplanerade men även nya projekt som de hoppas på att få starta. Väldigt intressant att få höra vad dem jobbar med, utöver att vi är här. De har en hel del på gång även om jag tidigare inte sett så mycket av det.

Nu är det möte!Ledarutbildningens fyra dagar

Nu var det verkligen dags att uppdatera er om vad som händer här borta i Vientiane. Förra måndagen startade vi ledarutbildningen och 28 personer av 30 inbjudna kom. Jättemånga, många fler än jag hade trott skulle komma till vår ledarutbildning. Det var också ganska jämt fördelat mellan tjejer och killar, dock några fler killar.

Typiskt nog hade jag lyckats dra på mig lite magsjuka under natten innan; förmodligen av blandad orsak. Jag äter dåligt, min mage kanske inte riktigt klarar av den mat jag äter och förmodligen en del nerver inför de två första dagarna av ledarutbildningen och allt det resulterade nog i att min mage inte helt var stabil.

Första dagen av ledarutb. blev det mest information om vad vi skulle gå igenom, information om oss själva, lära känna lek och knuten som är en samarbetsövning/lek. Dagen rullade på rätt bra trots att det var lite ovant att ”undervisa” på engelska. Det vi sedan sa på engelska översatte Suphin till lao som Ta i sin tur översatte till laoteckenspråk, hänger ni med? Ja, informationen nådde många led innan de till slut kom fram till deltagarna. Det var lite svårt och veta om det man sagt verkligen tolkades på rätt sätt. Eftersom jag inte kunde kontrollera det genom att lyssna på Suphin och titta på Ta – förstår ju inte det talade laospråket och inte 100% av laoteckenspråket. Under första träffen var deltagarna väldigt tysta och blyga, de sa inte särskilt mycket. Det oroande mig litegrann, för mycket av det vi tänkte prata om var att diskutera med varandra, redovisa för varandra och liknande övningar.

Efter dagens slut pratade vi med Suphin och hon sa att deltagarna hade svårt att hänga med i det vi sa och att det behövde vara lite med praktiskt och mer verkliga exempel. Det skulle göra att de lättare skulle förstå. Detta var något jag och resten av Laosgruppen redan innan hade pratat om. Så till nästa dag hade vi lite mer kött på benen och hade dessutom träffat gruppen och fått känna på den. På måndagskvällen satte vi oss ner och började planera tisdagen utifrån vad vi lärt oss om under dagen. Vi försökte då få med lite mer praktiska övningar och också mer exempel kopplat till det vi skulle prata om.Tisdagsmorgonen kom och ytterligare en dag med ledarutbildningen. Jag började prata om vikten av att känna sig själv och de fick en stund på sig att fundera ut några saker de var bra på och mindre bra på. De fick sedan komma upp en och en och berätta om vad dem själva tyckte dem var bra och mindre bra på. I början var de riktigt blyga och min oro om att ingen skulle våga kom flygandes över mig. Men det började med att en ställde sig och berättade och slutade med att nästan alla hade fått berätta om sina bra och mindre bra sidor. Vi höll på hela förmiddagen. De blev lite mer medvetna om sig själva, de fick träna att stå framför andra och prata och jag lärde känna dem mycket bättre. Jag fick även en inblick i hur det tolkar bra och mindre bra sidor vilket var riktigt intressant. Suphin strålade också av glädje, för många som hon aldrig tidigare sett våga prata inför andra hade idag vågat och det var hon jättestolt över. Det var verkligen skönt att höra, att Suphin kunde se en förändring på vissa utav deltagarna för då visste man att man i alla fall hade lyckats med någonting.På eftermiddagen skulle vi prata om konflikter, och det var verkligen inte det lättaste. Vi hade hittat på ett exempel där en grupp hade träffats för att göra något, med de kom inte överrens om vad de skulle göra, några ville spela fotboll och några ville spela volleyboll. Och dem skulle då diskutera hur man på bästa möjliga sätt kunde lösa en sådan situation. De fastade på fotbollen och att tjejerna inte skulle förstå och inte själva konfliktsituationen som vi ville att dem skulle diskutera. Trots att jag förklarade flera gång så gick det inte riktigt fram. Det slutade med att Bounterm delade in dem i tjejer och killar, där killarna skulle diskutera en konflikt som uppstår i en fotbollsmatch och tjejerna skulle diskutera en konflikt som kunde uppstå med en kund som inte var nöjd med maten i en restaurang. Ja, jag trodde i alla fall att det var vad de skulle diskutera men det slutade med att de satt och diskuterade vem som skulle göra vad i restaurangen (alltså vem som skulle ta hand om disken, vem som skulle servera maten osv.) och ingenting om själva konflikten. Blev lite småstressad, visste inte alls hur jag skulle få fram att det var själva konflikten vi ville att dem skulle diskutera så jag bestämde mig för att strunta i det och låta diskussionerna fortsätta. Det var nämligen en väldigt aktiv diskussion i de båda grupperna och även om de inte diskuterade det vi egentligen ville så lär dem sig ju någonting ändå. Slutade med att jag satt tillsammans med tjejerna och lyssnade/tittade på vad de sa. Det är ju inget snack om att de inte vet hur en restaurang ska drivas och vad som måste göras. I killgruppen blev det inte heller så mycket konfliktdiskussioner utan mer prat om vilka som skulle ha olika positioner osv.På kvällen satt jag och funderade, och kom nästan fram till att orsaken till att jag inte fick fram det här med konflikter var att de inte alls har konflikter på samma sätt som vi har i Sverige. Det kom också fram att många personer höll inne sina känslor när de var arga och liknande när de berättade om sina bra och mindre bra sidor. Så de visar nog inte irritation och ilska på samma sätt som vi i Sverige och därav också svårt att få dem att förstå vad vi ville få fram. De tolkar inte de på samma sätt som vi gör. Alltså kanske det inte var så konstigt att det inte gick fram...

Jag har under mina fem veckor här aldrig sett en riktigt arg person, enda gången jag hört någon prata högt och lite halvargt är gången på bussen från Vang Vieng, när de två virriga hmong tanterna inte var överrens om var de bodde, men annars har jag inte sett så mycket ilska. De har nog ilska i sig men att de är uppväxta med att inte visa det, en del i deras kultur eller något, tror jag i alla fall.

Sedan följde några dagar då vi inte hade några träffar. Under fredagen hade jag och Erik möte med Suphin, Bounterm och Phanita om hur vi skulle lägga upp de två andra planerade dagarna. Vi kom fram till att försöka visa det vi skulle prata om med hjälp av deltagarna där de fick visa på olika sätt, en form av teater. För det vi skulle prata om de näst kommande dagarna var hur man planerar och genomför en aktivitet. De skulle också få tillsammans i mindre grupper får planera en aktivitet som de vid ett senare tillfälle ska få genomföra tillsammans med de andra grupperna.

På måndag var det dags igen, den tredje dagen av ledarutbildningen. Jag pratade hela dagen om vad man ska tänka på när man planerar och genomför en aktivitet, jag tillsammans med Bounterm försökte så gott vi kunde visa de olika delarna på ett tydligt sätt i form av ”teater”, exempel och liknande. Bounterm är själv döv och deltagarna kan förstå honom bra eftersom han vet hur man på bästa sätt ska ”prata” för att de ska förstå. Så han var en jättebra resurs att ha i sådana tillfällen. Jag hade dessutom förberett en power point presentation med bilder så att de lättare skulle förstå vad jag pratade om. Jag tror att det hjälpte en hel del, kände att jag fick respons och att jag såg att de nickade och förstod när jag klickade fram bilderna. Dagen rullade på bra och på eftermiddagen delades de in i fyra grupper som de skulle planera en varsin aktivitet med. De fick börja spåna på vad de skulle kunna ha för typ av aktivitet. Detta skulle de sedan dagen efter få fortsätta att planera mer noggrant.Tisdagen rullade på av sig självt, grupperna satt tillsammans och diskuterade vad de skulle göra, var de skulle vara osv. Saker jag tagit upp dagen innan. När Suphin hade översatt en checklista på vad man bör tänka på, plus där man kan skriva upp vem som är ansvarig för vad så gick det av bara farten och när det var en timme kvar av dagen fick varje grupp berätta lite om vad de bestämt och lite om ansvars fördelningen. Varje grupp hade verkligen gått igenom hela checklistan och beslutat en hel del saker. Riktigt genomtänkt och det var riktigt kul att se. Nu ska vi bara få till en dag då de får genomföra sina aktiviteter också så att de får pröva på den delen också.Sammantaget är jag helnöjd med de fyra dagarna som vi nu haft med Deaf Units medlemmar. Vi hade kvar de flesta av de 28 deltagarna, några försvann men istället kom några nya. Så det är inte brist på intresse och en vilja av att lära sig något nytt. Förhoppningsvis har dem lärt sig något av det vi gått igenom. Jag har i alla fall lärt mig en del och som jag skrev i ett inlägg tidigare, att det inte kommer bli som jag förväntat mig och jag hade rätt, det blev inte alls som jag förväntat mig men resultatet blev ändå bra. Nu är jag mer medveten på vilket sätt jag ska informera de döva medlemmarna här; genom bilder, tydliga exempel som de själva kan relatera till och praktiska övningar där de får göra saker själva. Detta är dock något som jag redan innan visste skulle behöva göras men det är lite skillnad på att veta det i teorin och sedan genomföra det i praktiken. Nu har jag en större kunskap om hur jag ska genomföra det i praktiken också.


Det blev en rätt lång sammanfattning av de fyra dagarna som vi haft ledarutbildningen men nu har ni lite bättre koll på vad jag gjort den senaste tiden.

På återseende!


Dåligt med uppdatering...

Ja, jag vet, jag har varit urusel på att uppdatera på sistone. Jag ska dock försöka uppdatera vad som hänt under de nästan två senaste veckorna imorgon, så håll ut tills dess. Jag är alldeles för trött just nu.

DU kan få skriva en rolig kommentar under tiden...RSS 2.0

Follow Sara S
Klicka på bilden ovan för att
prenumerera på min blogg
med bloglovin'.