½ tiden...

... ja, nu har nästan halva tiden gått. Jag har dock svårt att avgöra om jag varit här på SIDAs center en kort tid eller en lång tid. Jag har en känsla av båda delarna faktiskt. Det känns som tiden gått jättefort, redan fredag samtidigt som det känns som jag varit här länge. Hur det nu går ihop?

Denna vecka har i alla fall varit fullspäckad med massa nyttig information. Jag har verkligen fått nya perspektiv på många olika fenomen. Tankesätt som jag inte använt mig av tidigare. Jag har fått många olika vinklingar av samma fenomen. Det finns två,  eller flera sidor att se på saker och ting. Något jag kanske tänkt på förut men dock inte i den omfattningen som de olika resurspersonerna vi träffat under de alla olika passen förmedlat. Jag har alltså ökat mina tankar, fått en bredare bredd på dem. Många aha-upplevelser.

Förutom all den information man fått från resurspersonerna har jag även fått många vettiga tankar från de övriga deltagarna. Även där olika sätt att tänka kring olika fenomen. Vilket lett till ett ökat perspektiv på de olika delar som kommit upp.; demokrati, fattigdom, genus, hiv/aids, hållbar utveckling, fred&konflikt och många andra Jag kan därmed också säga att jag är helnöjd med den första veckan. Det enda jag kan klaga på är väl slingan som strulade första dagen men som tur var lagades den och har sedan dess fungerat. Ja, och såklart, finns en grej till att klaga på; den dumma förkylningen som drabbade mig och gjorde att jag fick springa mellan toalett och klassrum var femte minut första dagen för att tömma snorproduktionen för en stund och som också fick mig att bli sängliggande onsdag förmiddag. Jag mår nu bättre och är på bättringsvägen, vilket känns skönt.

Idag slutade vi lite tidigare än de tidigare dagarna och passade då äntligen på att ta med min kära kamera ut för att fotografera lite. Längtar därmed också till passet nästa vecka då jag ska få lära mig mer kring fotografering. Bjuder på lite av dem bilder som jag tog tidigare och som ni kan se på dem befinner jag mig i ett vinterland fullt med snöööö... Älskar det! Snö kan vara så vackert


Jag har dessutom fått testa på att vara borta från Örebro, familjen, Pelle, vänner och allt. Jag ser det som en liten förberedelse inför de tre månaderna som väntar i Laos. Jag är helt säker på att jag kommer sakna ihjäl mig efter allt som jag lämnar i Sverige. Men desto bättre när jag väl får träffa alla igen... *Positiva-tankar*


/Sara, en något sånär förkyld varelse.

Härnösand, 25 jan - 6 feb

För ca. två timmar sen anlände jag till snöiga Härnösand. Massa snö, om man jämför med Örebro där allt smält bort. Bilder kommer under veckan. Det är alltså redan dags för Sidas praktikantutbildning. Kommer befinna mig i Härnösand de två närmsta veckorna. Känns kul men samtidigt tror jag att jag håller på att bli sjuk och det är inte lika kul, inte så lämpligt att bli sjuk nu. Därför blir det också en tidig kväll för min del, har dock redan sovit massa timmar på tåget även om man inte precis sover så bra sittandes i en tågvagn. Resan tog ca. 8 timmar, startade 11.45 i Örebro och va framme i mitt rum kl 20.00.

Nej, nu säger jag godnatt!

Mer koll!

Jag sitter här nu otroligt trött men vill inte precis gå och lägga mig för att sova, konstigt nog.
Bestämde mig då för att göra någon nytta och uppdatera här. Jag tillsammans med Erik, Lovisa, Sofia och Anna dvs. Laosgruppen har under den gångna helgen haft möte i en stuga utanför Mariestad. Väl hemma efter en otroligt effektiv helg känner jag att jag har mer koll på läget och det känns riktigt bra måste jag säga. Vi har gått igenom den befintliga ledarutbildningen som UH har och plockat ut den kunskap som vi tycker känns relevant för dem i Laos att ta del av. Vi har en tydlig struktur med olika  avsnitt samt vad som ska tas upp inom varje avsnitt. Det som nu är kvar att göra med själva materialet är att skriva ihop det och sedan även översätta det till både engelska och laotiska.

Förutom massa effektivt jobbande har vi också haft en hel del kul.
Massa skratt och flum har vi hunnit med också, kan jag lova.

För snart två veckor sen var jag hos läkargruppen här i Örebro och skulle få vaccin.
Det blev inte som Josefin gissade på, 10 sprutor utan endast två sprutor, ska dock ta en till spruta om ca. 2-3 veckor och sedan en till när jag är tillbaka i Sverige i augusti. Räknas även dem med så ska jag alltså totalt ta fyra sprutor.  Det jag blivit vaccinerad mot är; hepatit A och B (1 av 3 sprutor), stelkramp//difteri/polio/kikhosta (en gemensam spruta). Jag ska också äta tabletter (som jag ännu inte hämtat ut på apoteket; en av morgondagens uppgift) och dricka någon äcklig vätska två gånger. Första tillfället för detta vätskeintag sker imorgonkväll. Det vaccinet heter dukoral och ska drickas vid två tillfällen, imorgon och dagen innan avresa. Jag har hört att det ska va sjukt äckligt, och lovar att återkomma med vad jag anser om den saken.

Passet har hittat hem.
Ja, nu har jag äntligen fått hem passet. Så nu ska visum fixas. Ska fotografera mig imorgon i och med att det krävs två fotografier när man ansöker om visum. Det blir även det morgondagens uppgift att ordna med.

Tänkte nu bjuda på lite bilder.


1. 2.
3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11.

1. Ledarutbildningen som ska bantas ner så den blir användbar i Laos.
2. Vi lyckades banta ner utbildningen så pass mycket att vi återvände hem med endast kanske en femtedel av papprena.
3. Efter hårt arbete tog vi en promenad till den lilla sjön som fanns i närheten av stugan, sjön bestod i att vattnet fanns i den frusna formen is.
4. Ett löv som är fastfruset i isen.
5. Ett hus på väg till sjön.
6. Jag ute på isen.
7. Till middag blev det tacos, gottgott!
8. På eftermiddagen kom Eriks snälla mamma förbi med nybakade bullar. Jättegott!
9. Såklart måste godis och lite mindre seriösa stunder infinna sig. Här Lovisa och Sofia.
10. Dukoral, vaccinet jag ska dricka första dosen av imorgon.
11. Passet som hittat till sin ägare; dvs mig!


/Sara som endast har 6 veckor till avresan till Laos

2 månader...

... kvar! Det kan inte vara sant. Bara två ynka månader kvar.

Nu börjar Laosresan verkligen närma sig. Jag har endast 14 dagar tills jag är klar med min lärarutbildning. Och efter det skulle nedräkningen till resan börja och kan inte förstå att imorrn om två månader lyfter jag från Sverige för datt tillbringa de närmsta 3½ månaderna i ett annat land långt bort, nämligen Laos. Jag längtar jättemycket för det ska bli så kul och så lärorikt men samtidigt är det lite skrämmande. 3 månader utan mina nära och kära låter som en hel evighet även om 3 månader inte alls kommer kännas som en evighet när jag väl är i Laos och jobbar.

Mitt pass som varit på "vift" fanns tydligen hos polisen men lappen om att passet var klart hade kommit bort och inte anlänt till mig. Jag har dock inte hunnit hämta det. Var förbi i måndags men då hade de redan stängt. Gör ett nytt försök efter helgen. Behöver ha passet till visum och liknande så borde nog ta och hämta det. Vill inte hamna i samma situation som en av mina närmaste vänner hamnade i när hon skulle åka iväg och jobba i Filippinerna. Hon hade samma dag som hon skulle åka inte fått sitt visum och hennes pass var ute på vift. Dock gick jakten på både passet och visum bra och hon kom iväg som planerat. Puh! Jag vill dock inte hamna i den sitsen för jag skulle bli sjukt stressad. Blir stressad av bara tanken.

När jag är klar med min lärarutbildning får jag ledigt i drygt 1½ vecka sen bär det iväg på ytterligare en kurs. En kurs som SIDA håller i uppe i Härnösand. Praktikantkursen som den heter är en kurs jag ska gå inför mitt arbete i Laos. Kursen håller på mellan den 26 januari och den 6 februari. På dagarna hålls olika workshops och föreläsningar om bl.a. fattigdom, demokrati, mänskliga rättigheter, fred och konflikt, hiv/aids, Sida och det civila samhället, religionkunskap, första hjälpen och även till min förtjusning en fotokurs. Kommer även få träffa många andra som också ska ut i vida världen och jobba på olika sätt.

På onsdag ska jag även till läkargruppen och ta mina vaccin. Blir intressant och se hur många sprutor det blir. Hur många tror Du att det blir? Skriv en kommentar och gissa!RSS 2.0

Follow Sara S
Klicka på bilden ovan för att
prenumerera på min blogg
med bloglovin'.