workshops

Idag har vi haft workshops. Det är en svensk konsult som heter Sonny håller i detta.

Erik och Sara har berättat kort om vad de gjorde i Laos och berömt dem för deras initiativ till huset som byggdes för att sälja produkter de döva själva har gjort.

Vi har pratat om vad som har varit viktigt i projekten som har varit verksamma sedan 1998. Det var då HRF och SDR började arbeta fram olika projekt. Det har även pratats om vad man tycker vilka frågor som är viktigt att driva för DHHU*.

Erik och Sara deltog i ett experiment där de skulle få ner en penna i en flaska. Till denna penna kopplade man tre snören och en av snörena höll Erik i. Sara fick agera general och säga åt vilket håll de andra ska dra för att få pennan i glaset. Det var otroligt svårt att genomföra detta pga de som höll i snöret var vända utåt och såg inte pennan och flaskan. När man sedan vände på sig så var det oerhört mycket lättare att sänka ner pennan i glaset.

Det är alltså viktigt att man är öppen mot varandra och att man får rätt information. Med de förutsättningarna har man större möjligheter att driva en effektiv organisation.

Det var ett nytt sätt att genomföra workshopen. Det är nyttigt för döva medlemmar att verkligen ta reda på fakta och lära sig mer om sin organisation och hur det fungerar. Man fick t.ex. ta reda på andel män och kvinnor som deltar i aktiviteter, hur många som deltog m.m.

* DHHU = Deaf hard of hearing unit

Back to Laos

Ja, Sara och Erik är nu tillbaka i Laos. De fick möjligheten att åka med HRF, SDR och FSDB*

Vi blev väl mottagna på flygplatsen av Suphin och Phanita. Vi har besökt dövenhetens kontor, förberett inför dagarna då vi ska ha workshops, ätit laotisk mat, träffat laotiska vänner m.m.

Sy-hantverksgruppen har exploderat helt otroligt! Det finns numera ett hus på dövenhetens gräsmatta. Och det är byggt av döva hantverkare! Känner sån glädje att de har fortsatt sin sy/hantversksverksamhet och utvecklat det vidare.

Vilayvonne berättar om försäljningen och syaktiviteterna för Yvonne på SDR

Två tjejer som arbetar med hantverk. Här gör de fotoramar.

T-shirts som marknadsför dövenheten. Handdukar med motiv. Böcker m.m.

Monita, Phanita,Vilayvonee, Suphin och Sara på bilden. (och motorcykeln som vi hade under vår volontärarbete i Laos)

HRF = Hörselskadades riksförbund
SDR = Sveriges dövas riksförbund
FSDB = Förbundet sveriges dövblinda

Föreläsningar...

Sara och Erik har genomfört tre föreläsningar i Linköping, Stockholm och Skövde.
Det är en föreläsning kvar och den kommer att genomföras i Bollnäs den 15:e november.
Under den helgen är det UH-konferens. Se mer information här http://uh.se/dokument/Aktiviteter/Inbjudan_ungkonf.pdf (adobe pdf fil)

Erik har varit på EDDmässan som var 22-24 oktober. Den mässan handlade om biståndsarbete runt om i världen med europeiska länder som bidragare med pengar och personliga resurser.

SHIA (www.shia.se) hade en monter på den mässan som jag stod i och informerade lite om UH och samtidigt om volontärarbetet jag och Sara gjorde i Laos.

 

/ ErikRSS 2.0