Internet!

Idag har vi äntligen fått internet till boendet. Nu blir det mycket enklare att hålla kontakten med er i Sverige.
Det har tagit väldigt lång tid att få hit internet.

Nu blir det mer kontakt med oss och mer bloggar förhoppningsvis! Lite enklare att förbereda lite om man behöver hämta hem information om olika saker.

Återkommer senare med mer information om vad som händer här i Vientiane, Laos.

På återseende! :)

/ Erik

Dag två med ledarutbildningen

Tisdagens ledarutbildning bestod av konflikthantering. Det var lite svårt för dem och förstå det, antagligen för att de inte har konflikter på samma sätt vi har i Sverige.
Berättar om sig själv om bra och dåliga sidor.
Deltagarna fick diskutera sina bra och dåliga sidor. Många kom fram och stod inför andra och berättade. Det var nyttigt för dem och prata om vad som var svårt. Det stärkte deras självförtroende att prata inför andra om vad som är svårt för dem.Hon berättar något inför andra.

Jag (Erik) hade hand om värderingsövningar. Använde mig av övningen "fyra hörn". Det går ut på att man ställer en fråga eller påstående och sen får deltagarna välja vilket "hörn" de tycker passar dem bäst. Så fick man 2-3 grupper som ställer sig i olika hörn. Sedan fick de prata om varför de valde att stå här och sen lyssna på andra varför de står i ett annat hörn. De fick då en ökad förståelse för att människor tänker och värderar saker olika. Intressant att lyssna på dem och hur de tänkte i olika frågor.

Senare skulle vi även träna på konflikthantering rent praktiskt. Man delade upp deltagarna i två grupper. En grupp skulle diskutera fotboll och en annan grupp skulle diskutera restaurang.

Fotbollsgruppen diskuterade om vilket spel de skulle driva, positioner och upplägg för spelet. Det var meningen att de skulle diskutera nån form av konflikt men det blev inte så. Det var enbart killar i denna grupp.
Gruppen diskuterar hur de ska lägga upp ett fotbollslag.

Restauranggruppen diskuterade om vad de skulle göra när en kund inte var nöjd med maten han fått. Sen spann de vidare på hur de skulle driva en restaurang med kockar, servitörer m.m. De föreslog även ett namn för restaurangen. Kul!
Det visar på att det finns mycket idéer och vilja hos deltagarna att vara med och utveckla något.

Diskuterar om restaurang

Ledarutbildningen har börjat!

Idag måndagen den 27 april har vi äntligen kommit igång med ledarutbildningen för intresserade medlemmar i dövgruppen.
Vid mötet närvarade 27 personer. De flesta är döva men finns också några hörselskadade.
Vi kom lite tidigare och började förbereda. Det var rätt stressigt men vi hann bli klara innan medlemmarna kom. Åkte och köpte block, pennor, sudd, och kopierade upp ledarmaterialet som de fick på laotiska språket.

På förmiddagen hade vi lite information om vad utbildningen handlar om. Senare hade vi även lekar.
En lek var "Knuten" där man blundar och går mot varandra och fattar tag i en hand. Öppnar ögonen och försöker lösgöra sig ur knuten. Detta provade vi ett antal gånger med mycket skratt och besvärliga problemlösningar. En mycket uppskattad aktivitet bland de som deltog.

En annan lek var något som de själva hade kommit på. Man ställde sig på rad och skulle rita bokstäver på varandras ryggar och den raden/gruppen som var snabbast vann.

På eftermiddag körde vi igång med lite basic vad en ledare gör.
- Ansvar
- Delegerar
- Förklarar och instruerar
- Organiserar
- Motiverar
osv...

Många av medlemmarna antecknade i sina block och ledarmaterialet. Det var kul att se!
De hade lyssnat länge på oss och sen fick vi veta att det är ganska svårt att få alla att förstå vad det handlar om. Det blir nog för abstrakt för dem och bara sitta ner och lyssna. Vi såg också på deras ansiktsuttryck att de var lite uttråkad att bara lyssna på information. Så vi tog upp detta när det var slut att de vill gärna att det ska hända något och inte bara en massa information.Erik och Sara föreläser om ledarskapKnuten :)Lek
Gruppen diskuterar vad är ledarskap?De skriver ett ord de ska rita på de andras ryggar sedan.Knuten - en kul samarbetsövning :)Lek
Bild på en döv medlem som har en coffeebreak.

/ Erik

UHs årsmöte

I helgen var jag (Lovisa), Anna och Sofia på UH:s årsmöte i Örebro. Det var ett mycket trevligt årsmöte och det fanns flera anledningar till att vi var där, men framförallt var vi där för att informera om Laosgruppens arbete i Laos. Jag och Sofia höll i en presentation, där vi berättade lite om Erik och Saras vistelse i Laos. Visade bilder och svarade på frågor. Vi hoppas att vi även i fortsättningen kommer få frågor om projektet och att alla våra medlemmar förstår hur stort det här projektet är. Vi i Laosgruppen har varit lite dåliga med att förmedla det tror jag. Det är inte många organisationer i vår storlek som har lyckats med ett projekt i den här storleken!

Sofia tog en bild med Annas kamera från vilken vinkel vi såg årsmötet. Förhoppningsvis kommer den upp snart :)

/Lovisa

Förberedelser...

Kopierat ur Saras blogg:

... inför måndagens ledarutbildningsstart. Jag sitter och fixar med schemat för de fyra inplanerade tillfällena vi ska träffa Deaf Units medlemmar och ha ledarutbildning. Igår och idag har 30 medlemmar blivit inbjudna, återstår att se om alla kommer, och om alla är intresserade av att fortsätta efter måndagens pass. Förhoppningsvis är dem det. Det är många smågrejer man måste tänka på. Allt i från om Deaf Unit har pennor som deltagarna kan använda till att boka stolar och se till att alla kommer hit och framförallt att vi som ska hålla i kursen vet vad vi ska säga när måndagen är här.


Bildbeskrivning:
Så här ser alltså min arbetsplats ut för tillfället. Datorn där jag jobbar med att få till ett schema, för de fyra tillfällena , massa papper med medlemmarnas namn, scheman, ledarmaterialet och en kom ihåg lapp för att komma ihåg att fixa med allt innan helgen är här. Såklart en flaska vatten och har idag även med mig lite dadlar (min nya favorit) och några bananer som är köpta på marknaden i närheten av där jag bor.

LDPA:s office

Kopierat från Saras blogg:

Imorse tog jag med mig filmkameran hit till kontoret. Så under förmiddagen roade jag mig bland annat med att filma nmin arbetsplats här i Vientiane. Jagupp en film där jag har filmat platsen där jag arbetar. Det tog runt en till två timmar att ladda upp den ca fyra minuters filmen på youtube.com. Internet är alltså inte snabbast här som ni förstår. Jag lyckades i alla fall få upp den på youtube och det är huvudsaken. Hoppas den fungerar för er också. Jag har inte lyckats kolla igenom hela filmen på grund av det sega internet här.Nå, vad tycks om min arbetsplats? :-)

Arbetet har kommit igång

Kopierat från Saras blogg:

Nu har vårt jobb med ledarutbildningsdelen satt igång. På måndag ska vi ha vår första träff med de medlemmar som kan tänka sig vara intresserade, engagerade och villiga att hjälpa Deaf Unit med sina aktiviteter och kanske även med sitt jobb överhuvudtaget. Jag sitter nu och skriver ett schema över hur första dagen ska se ut. Då kommer vi mest att berätta vilka vi är, vad vi ska göra här i Laos och lite ytligt ta upp vad ledarutbildningen går ut på och vad syftet med den är. Vi vill ju att de som går utbildningen i framtiden ska använda sig av den kunskap de får på ett bra sätt och att de verkligen är intresserade av att arbeta som ledare för Deaf Units räkning. Det känns lite pirrigt inför första träffen, tur är att vi nu har ett par dagar att förbereda vad vi ska ta upp och förbereda oss mentalt. Suphin och Bounterm ska bjuda in runt 30 medlemmar till första träffen på måndag sen efter det se vilka som verkligen fortfarande är intresserade och har viljan av att fortsätta de övriga träffarna.

Spännande kommer det bli i alla fall, och jag är helt övertygad om att det kommer bli helt annorlunda mot vad jag just nu föreställer mig att det ska bli. Jag har lärt mig att det brukar vara så :-P


Uppdaterat

Hej!

Jag har uppdaterat på min sida, kika in där vetja!

:-)

1 vecka

Nu har det gått en vecka sen vi kom till Laos. Många intryck har kommit in till våra medvetanden. Vi har hunnit och ordna bostad. Ett stort hus som ligger en bit från centrum. Runt där vi bor finns det alltid hundar som skäller glatt på nätterna och speciellt när vi går på vägen där vi bor. De t.o.m ylar glatt det låter ganska skojigt!

Vi har översatt ledarmaterialet och ska snart gå igenom det med Suphin på LDPA. De har egna program och göra så vi får försöka synka det så gott det går med dem. Snart är det nyår här i Laos. Det buddistiska nyåret alltså! Det är år 2551 så snart är det 2552!

LDPA ska ha en liten privatfest på fredag och då ska en ko slaktas har vi fått veta. Kon är på LDPA:s gräsmatta och några starka män ur LDPA ska på fredagmorgonen få slakta kon.

Den står på LDPAS gräsmatta...

Glöm inte bort att kolla in på vår egen blogg, detta kan du göra genom att klicka här på våra namn Sara och Erik, eller i listan till höger av denna blogg.

Boendejakt

Erik och Sara fick en tuff start igår. I fyra timmar åkte de runt och tittade på möjliga ställen att bo på. Det fanns en del att hyra, men de flesta ville hyra ut i minst ett år, och SÅ länge ska dom ju inte vara där. Idag har de iaf fått tag på en bostad som de kan hyra i 6 månader. Vet inte så mycket mer än att det är stort och att hela hyran ska betalas samtidigt. Så idag har vi här i Sverige jobbat med att få över pengar till Eriks konto så att hyran kan betalas. /Lovisa

RSS 2.0