4 dagar i Laos

Vi kom till Laos i tisdags och har varit här i snart 4 dagar. Det var en omtumlande upplevelse att komma till Laos. vi blev väl mottagna på flygplatsen av LDPA. Direkt när vi hade satt oss i bilen så tecknade LDPA med oss och vi gjorde så gott vi kunde. Det var riktigt roligt och få kontakt med dem. Vi var ändock ganska så trötta så vi förstod lite av varje och nickade :)

Boendet blev inte klart innan vi kom till Laos. Och när vi kom fram var vi tvungna att hitta en plats att bo på. Första två nätterna har vi bott på två olika hotell. Helt okey för att bo där men lite småtrist känsla.

PÅ onsdagen fick vi kontakt med Oudalee. En tjej som säljer/hyr ut hus och vi fattade tyckte för ett hus som har 3 sovrum och kök. Ett vardagsrum delat med hallingång. Två toaletter, den ena har ett badkar och den andra har en dusch.

På torsdagen flyttade vi in till huset och installerade oss något så när ordentligt i våra egna rum. Hyresvärden eller vad man ska kalla honom hade lovat att städa två sovrum och ett badrum. Men vi fick en känsla av att han inte gjort det. Det är väl inte samma system som i Sverige antog vi ganska snabbt. Så framöver en dag ska vi ha städdag så vi får ett riktigt fräscht och hemtrevligt hus.

Dagarna har bestått i att träffa LDPA och bekanta oss med dem. Varit och handlat på morningmarket och sett oss omkring.

Miljön i Laos är helt annorlunda jämfört med Örebro och Mariestad. Tar man sig runt i Vientiane så ser man allt möjligt utmed gatorna. Det är getter och tuppar och hundar och katter. Alla typer av affärer ligger jämte varandra. Moderna och omoderna lokaler.

Vi håller på och lär oss det laotiska teckenspråket för fullt och det går framåt. Ibland blir det lite mycket och då orkar man inte ta in mer.

LDPA:s styrelse och vissa medlemmar som vi har stött på hos LDPA:s kontor har visat entusiasm över att vi har kommit från Sverige. Intresse för att vi ska leda aktiviteter och ha ledarutbildning är något som de är jätteentusiastiska över. Det känns väldigt kul!

Idag fredagen har vi pratat en hel del med Bounterm och Suphin som är två viktiga personer i LDPA:s styrelse. Vi har rett ut det mesta det gäller angående vad vi ska göra och pratat om arbetstillståndet. Vi fick veta idag att vi får jobba fram till vi får arbetstillståndet. Men vi får enbart jobba i LDPA:s regi och det är det vi ska göra! :)

Vi har även fått förklarat för oss att det är oerhört svårt att få arbetstillstånd här i Laos. Det är något som är gemensamt för alla som söker arbete i Laos som är från utlandet. Vad vi har förstått så gäller det hur samarbetsvilliga de nämdemän som sitter i olika ministerier är. OM det är pigga på att intressera sig för varje specifik frågor som dyker upp eller inte. OM de har personliga problem mot vissa personer i organisationer eller företag. Suphin får kämpa och förklara och repetera.

Vi förstår mer och mer hur det ligger till i Laotiska systemet. Men vi tror att vi får arbetstillstånd snart iaf.

Ha det :)


Kommentarer
Postat av: Lovisa

Härligt med bilder Erik! Det tycker vi om!

2009-04-03 @ 13:26:56
Postat av: Jossy

Visst är det skönt nu? Det är 16 grader varmt i Mariestad och jag njuter av värme. :-)

2009-04-04 @ 18:35:54
Postat av: AKK

Det var skönt att läsa att det ordnat sig boende och att arbetstillstånd e pg.

Nu ska jag följa dig med De ska bli intressant.

Vi ses eller nåt

bbisdvadäs kram

2009-04-05 @ 14:54:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0