Lagligt i Laos igen...

Kopierat från Saras blogg:

... i alla fall fram till söndag.


Suphins vän från polisen var precis här med våra pass och en ny stämpel där vi får stanna här i Laos fram till söndag. Dessutom fick vi betala $300 för det så kallade overstay, alltså att vi varit i landet utan giltigt visum. $10 per dag och vi har varit i Laos 15 dagar utan giltigt visum. Oops. Imorgon åker vi över till Thailand för att fixa med ett nytt visum som kommer gälla en månad till. Det kommer gå ut lagomt till jag ska åka hem.

Innan vännen från polisen kom hade vi planeringsmöte med gruppen som ska ha en massageaktivitet. Det gick riktigt bra faktiskt. De var till en början väldigt inne på att de måste ha massa saker, köpa madrasser, köpa allt möjligt och eftersom Deaf Unit inte har så värst mycket försöker vi få dem att tänka billigt. Jag försökte då få dem att fundera på om det fanns andra sätt än att köpa en stor och dyr madrass. Det slutade med att jag tog de tre killarna och gick runt på LDPAs kontor och pekade på olika saker som man kanske kunde använda; alltifrån en vespa till dörrmattan. De tyckte nog jag va lite knäpp men när vi kom fram till soffan och soffdynorna började de förstå lite vad jag menade. Efter det hittade de själva massa saker som vi skulle kunna använda istället för att köpa massa saker. Förklarade också att det blir billigare på så sätt att använda saker som redan finns än att köpa nytt varje gång. Tror att de nu börjat tänka lite annorlunda och snappade upp lite av min tanke... Mötet gick fort och smidigt och den 25 maj kommer vi ha massageaktiviteten.

På måndag ska vi träffa nästa grupp.
Nu ska jag renskriva anteckningarna från dagens möte!


/Sara

Visumtrassel

Kopierat från Saras blogg:

Ja, det är väl det minsta man kan kalla det.

Igår eftermiddag kom Fabrice, Monita och Vilayvone förbi hos oss. Fabrice passade då på att titta på mitt visum för att kolla hur många gånger vi kan komma in i Laos. Detta för att jag funderar på att följa med Monita och Fabrice till Bangkok framöver innan jag åker hem igen. Han tittade på mitt pass och visade mig en stämpel som satt under ett fasthäftat papper som kvinnan på Vientianes flygplats häftat fast dagen vi anlände hit. På den stämpeln stod det att det gällde mellan 30 mars och 29 april. Ja, 29 april, för 15 dagar sedan gick det ut. Jag visade honom då VISA pappret som finns i mitt pass från då Sabina ordnade med det på Laos Ambassad i Stockholm och att de där stod att det gällde fram till 29 maj och berättade att vi väntar på att få ID-kort här i Laos och om vi inte får det skulle vi fixa nytt visum innan 29 maj. Han påstod då att de datum som stod på det som fixades i Stockholm endast betydde att visumstämpeln kunde ordnas fram till senast 29 maj och att det inte var att vi hade visum här fram till den 29 maj. Visumet vi hade gällde bara en månad och hade gått ut den 29 april. Varje dag som går och man är kvar efter att visumet gått ut får man böta 10 dollar. Alltså 150 dollar för mig, 150 dollar för Erik...

Fick lite småpanik... Tänk om han hade rätt... Var vi då här olagligt? Vad ska nu hända?

Idag pratade jag med Suphin och hon ringde då till en av hennes vänner som är polis. för att kolla upp hur det låg till. Hon kom hit och tittade på passen och konstaterade att det var som Fabrice sagt... Vi har alltså varit här utan visum i 15 dagar. Därmed måste vi nu betala 150 dollar för de dagar vi varit här utan visum, och det nu på en gång. Vi måste dessutom åka över till Thailand och tillbaka till Laos imorgon för att få det nya visumet som kommer kosta 30 dollar styck.

Det känns rätt surt, 360 dollar är en hel del pengar som hade kunnat används till bättre saker om vi bara hade vetat att vårt visum bara räckte en månad och inte två som vi hela tiden trott. Eller att de kunnat vara lite snabbare med ID-korten. Men nu finns inte så mycket annat att göra än betala och se glad ut. Det känns riktigt surt!

Förberett lite frågor

kopierat från Eriks blogg

Idag har jag förberett lite frågor inför morgondagen då vi ska ha träff med fotbollsgruppen.
Jag kommer ställa frågor till dem om delegering, ansvar, tid, plats m.m.
Sen har jag tagit fram en fotbollsritning ifall de vill diskutera positioner och taktik :)

Vid lunchtid kom det rejäla åskblixtar och regnskurar. Jag fick stanna kvar lite längre på restaurangen. Jag var hungrig på ris idag men de andra valde äta nudlar. Varje dag äter vi ris eller nudlar eller både och.

Senare på kvällen besökte vi Oudalays systers hem. Det var jättefint och stort. En döv kille från Tyskland är på besök här i Laos. Oudalay hjälper honom och ta sig fram. Han var jättelätt att prata med och rolig!! Full med energi!

Här ett gruppfoto av oss som var hos Oudalays syster Oudalam.

Härlig stämning!

Hur har ni det i Sverige?

Artiklar och möte

Kopierat från Saras blogg:

Igår fick jag ett mail av Ulrika på HRF, hon som intervjuade mig för Auris innan jag åkte iväg till Laos, hon berättade att artikeln nu var klar och att tidningen var på väg. Det bästa va att hon också bifogade en länk där jag kunde läsa artikeln redan nu. Jag får ju tidningen hem till Sverige men för att kunna läsa den kommer jag ju få vänta tills jag åkt hem.

Så jag tänkte nu dela med mig av artikeln som hon skrev utifrån intervjun. Den går att läsas på:
http://hrf.se/upload/3662/AURIS0901s12-17.pdf

Jag har dessutom blivit tillfrågad att skriva en artikel till Dövas Tidning så ska under nästa vecka skriva den. Kul att ha kvar sen. En artikel från HRF som var innan jag åkte, sen den som jag ska skriva till Dövas Tidning kommer ju handla om första månaden här i Laos, sen blir det nog någon artikel när jag kommit hem också. Olika perspektiv beroende på var i tiden jag befinner mig.

__

Nu ska jag snart ha möte med Deaf Unit, där vi ska lägga upp en planering för vår tid här. När vi ska göra vad och så vidare. Blir enklare för oss alla om vi har en plan för hur vårt arbete ska se ut. Var på förmiddagen med på ett möte som Deaf Unit och deras styrelse hade. Där jag fick höra om några projekt som de har inplanerade men även nya projekt som de hoppas på att få starta. Väldigt intressant att få höra vad dem jobbar med, utöver att vi är här. De har en hel del på gång även om jag tidigare inte sett så mycket av det.

Nu är det möte!


RSS 2.0