Krångel med magen

Jag har krångel med magen. I övrigt mår jag bra men det är krångel med magen.
Jag har därför inte presterat så mycket i förra veckan fram tills nu utan jobbar ganska sakta.

HIB (Handicap International) bjöd förra veckan i onsdags in döva medlemmar för att introducera dem i arbetslivet. De hade en heldag där de gick igenom vad jag kunde se nån slags enkelt CV. Man skulle då hjälpa dem med information om vad hörselnedsättning innebär. Vad man kan göra för att underlätta kommunikation. De fick då välja bland olika yrken som t.ex. snickare. HIB skulle då fungera som en länk mellan arb.givare och löntagare och bistå med information om dövhet (tror jag). Jag väntar på att få engelsk information om vad denna heldag handlade om men ännu inte fått.

Själv håller jag på och arbetar fram ett informationsmaterial med inspiration från svenska SDR:s informationsfolder. Ni kanske känner till den lilla foldern med vardagstecken och allmän information om teckenspråk.?
Har tagit många kort som jag vill få in i foldern men funderar på vilket format man ska använda och storlek. Hur blir bilderna bra och så vidare. Är inte så van vid och jobba med sådana foldrar men det kanske man kan få hjälp med? ;)

/ Erik


Bilder från teckenspråks aktiviteten

tsp5

Hörande barn mellan 7-14 år deltog på teckenspråksaktiviteten. Totalt var det 23 barn. Stort intresse!!


tsp4

Jag tror de tecknade någon barnramsa här...

tsp3
Jag och en pojke ställer frågor till varandra.  Bl.a. namn, ålder och varifrån jag  kommer.
tsp2
Monita lär pojken siffrorna. Här tecknar han  10.

teckenspråk 1

De fyra personer som står åt vänster skötte aktiviteten galant!

Detta inlägg hör ihop med föregående inlägg. Blev problem med förra inlägget att lägga upp bilderna.

 

/ Erik


Teckenspråk

Sara Selling åktet hem i måndags, det känns konstigt att vara själv och jobba med LDPA.
Det känns också rätt konstigt att bo i ett stort hus helt själv. Liten människa i ett stort hus.

Påfredagen var det teckenspråksaktivitet.

Vi var på en skola som var i dåligt skick nära flyglatsen. Den låg insprängd bland andra vanliga hus med utsikt över Mekongfloden.

Ansvariga för aktiviteten hade lyckats samla in 23 st barn i åldrarna mellan 7-14 år. Det var väldigt kul att se så många intresserade av teckenspråk. Fick senare veta att barnen har träffat en av de ansvariga flera gånger tidigare samt några ur LDPA. Så barnen hade lite förkunskaper och lätt för att lära sig.

 

Mer bilder kommer för det är något problem med att lägga upp bilder på bloggen just nu. Uppdatering följer..

 


Sara i Sverige

Sara landade i Sverige idag kl halv sju, en halvtimme tidigare än beräknat. Med sig till Sverige hade hon SOLEN! Så tacka Sara för det solsken vi har i Stockholm idag :)  

Hon var trött, men glad ändå. Välkomstkommitén bestod av mig (Lovisa) Sofia, pojkvännen Pelle och Julia från ungdomsrådet.

Erik till sjukhus

Jag (Erik) har blivit matförgiftad och kräkts och haft diarré.
Detta hände i tisdags

Legat hemma i sängen och sovit mycket och ätit för lite. Ont i kroppen och haft högt blodsocker som inte ville gå ner trots mer insulin (jag har diabetes). Besökt en fransk läkare också för att se om han kunde hjälpa mig. Men fick ingen bra hjälp utan bara rådet att äta och ta tabletterna han skickade med mig.

Sara ringde till Sos International i Danmark och sen begav vi oss till ett sjukhus i Thailand med Taxi.
Oudalay en kompis till oss följde med oss dit.
Fick jättebra vård på Aek International Hospital. Fick antiobiotika och dropp. Åt god mat och tillfrisknade ganska snabbt.
När magen hade lugnat ner sig med hjälp av antiobiotiken gick också blodsockret ner. Det låg kring 20-30 mmol men ska egenligen ligga kring 5-7 mmol. När det gick neråt blev jag piggare och orkade mer. Det enda som begränsade mig var den där droppen som man måste ta med sig och den var lite vinglig :)

Blev utskriven på lördag förmiddag. Fantastisk sjukvård där!


Mådde inte bra här. Åker taxi från Vientiane till Udon Than i Thailand.


Blir väl omhändertagen av sköterskan


Batteriet i droppmaskinen blev svagt.. Var tvungen och ladda lite ... eller?


När jag blev frisk fick jag agera sköterska åt Sara och Oudalay! FNYST! :)

(
samtliga foton i detta inlägg tagna med Saras kamera)

Datorutbildning

På måndagen hade jag (Erik) och Sara datorutbildning för LDPA:s deaf-unit. Vi gick igenom hur man uppdaterar antivirusprogrammet (Avira Antivir) som kommer finnas på alla tre datorer inom en snar framtid.
CCleaner ett litet praktiskt städprogram som man kan köra ibland för att hålla datorn borta från skräpfiler.

Firefox en webläsare som de ska använda istället för Internet Explorer. Det är säkrare, stabilare och bättre.

Google earth som man kan navigera runt jordklotet. De blev riktigt yra när vi hoppade från ena platsen till den andra så det var lite kul se *skratt*.

Nästa dag skulle vi fortsätta med datorutbildningen men då var det många frånvarande och ingen ville köra igång. Vi var ganska besvikna över detta. Jag får själv hålla i en datorutbildnig längre fram.

Jag (Erik) har rensat en dator och installerat om windows på den. Det återstår två datorer till och installera om windows på. Det tar ganska många timmar och göra iordning en dator.Uppdatering av antivirusprogrammet


Dataundervisning på en liten yta :)

/ Erik

Just nu:

Sara har gått och blivit magsjuk, förmodligen matförgiftad. Läs mer på hennes blogg. Typiskt nu när hon har så kort tid kvar i Laos.

Utdrag från veckorapporten

För ett tag sedan fick vi här i Sverige en veckorapport från Erik och Sara i Laos. Jag föll speciellt för en del i texten, och det är den del där Sara beskriver den uppenbara skillnaden mellan döva i Sverige och i Laos.

Läs den texten här nedan:

Ett besök var till en åtta årig kille som var döv. Han kunde knappt teckenspråk och gick inte i skolan. Föräldrarna var skilda och väldigt fattiga. De hade heller inte mycket kunskap om döva och vad de innebar att vara döv. Killens storasyster gick i skolan men eftersom han var döv så gick han inte i skolan. När de frågade honom om han ville gå i skolan så nickade han. Deaf Unit ska nu hjälpa hans mamma att skriva ett brev till NRC (dövskolan i Vientiane) och förklara läget och förhoppningsvis får han börja skolan. Men det gäller att hans mamma tar kontakt med Deaf Unit, utan att hon gör de kan Deaf Unit inte göra mer än att besöka dem igen och försöka övertyga hans mamma...


  Det man märker är att det finns otroligt dåligt med kunskap, ingen som informerar föräldrarna som får ett barn med någon hörselnedsättning. Därför behöver informationen om Deaf Unit spridas så fler får kunskap och också någonstans att vända sig för att få kunskap om skolor för döva/hörselskadade och liknande. För på Deaf Unit finns den kunskapen.

/Lovisa

Uppdatering

Sara och Erik är, och har varit ganska länge, lagligt i Laos igen. De tog sig en liten tripp till Thailand för att förnya sina visum. Saras visum kommer dock att gå ut innan det är dax för henne att åka hem igen, vilket är om cirka 2 veckor. Tiden går så fort! Halva praktikperioden har alltså redan passerat!

Krånglet med visum grundar sig i det enorma problemet att få arbetstillstånd. Sara och Erik har alltså FORTFARANDE inte fått det i handen, och det är nu mer än 4 månader sen vi ansökte om det. Nåja, vi har lärt oss att vi måste vara ute i ruskigt god tid om det blir en nästa gång.

RSS 2.0