då har arbetet börjat igen...

Jag (Erik) har haft semester i två veckor. Under dessa veckor hälsade mina föräldrar och två vänner på mig. Det har varit massor och göra och tänka på när man får besök!! :) :)

Men det har varit jätteroligt att få träffa mor och far och vänner.

Kom till LDPA vid 9tiden och möttes av en grupp tjejer som syr olika handdukar med en näve på toppen. Det står olika text på nävarna t.ex. Laos, Love, har nog inte sett allt de har gjort men det är jättevackert. Kul att en grupp är så aktiv och tar tag i saker. Det verkar som att det finns en vilja att driva föreningen vidare och gruppen försöker då sälja dessa sedan för att få in lite pengar.
I Sverige har vi sålt bingolotter för att driva föreningar vidare. (säljs bingolotter än idag?). I Sverige ordnas det med loppmarknader men det har jag inte sett förekomma här. Det hade varit kul och bra för miljön. Det skräpas mycket och saker användas en gång och slängs sedan. Jag undviker alltid plastpåsar när jag handlar här i Laos. Jag tror att jag minskar med nedskräpandet då. Nu har det ställts ut 470 st papperskorgen runt om i Vientiane läste jag i Vientiane Times. Dessa är sponsrade av Beer Lao. Det största företaget i Laos som gör öl som smakar gott ;).

Under veckorna som mor och far var här och vännerna fick jag lite hjälp och förslag på vad som kan förbättras i LDPA.
Några av grejerna är:
* Ta del av andra organisationers kunskap om organisationsutveckling. T.ex. blindas organisation här i Vientiane som sägs vara en stark organisation.
* Att man noga antecknar vad som sägs på möten som döva har. Man kan inte ha en som gör allt i allo utan var och en får koncentrera sig på sin sak. Att medlemmarna också antecknar. (de antecknar aldrig nämligen)
* Att man informerar andra medlemmar vad som händer i organisationen. Det har nu startats en sygrupp som ska sälja handdukar med dekoration. Visa på att man är aktiv. Kanske fler grupper kan göra andra grejer?

Igår var jag och tittade in på LDPA de skulle ha nåt möte och gå igenom tecken i en bok. En kille från USA som håller på med ett lexikon med laotisk teckenspråk. Döva var då där och diskuterade om det var rätt tecknat eller inte.
Se film här:


syr handdukar med näve överst. Ska sedan säljas.
På morgonen var sygruppen i full fart med och göra handdukar med näve överst.

Nu väntar mycket arbete. Känner själv att det ska bli kul och jobbigt :)sitter på rad


Efter en varm promenad från morning market hamnade vi här för en liten siesta. :)
en kopp kaffe med kaka smakade väl senare...

dövskolan


Dövskolan på NRC.

risplantering


Agne och Erik planterar ris ute på landsbygden

Besök från Sverige

Mina (Eriks) föräldrar är på besök här i Vientiane. Tillsammans med dem är Barbro och Agne Fröjdh. De kom i fredags med tåg från Bangkok.

Besökt buddhaparken som ligger strax utanför Vientiane. Besökt dövskolan på NRC. En jättekul upplevelse för oss alla.

Åker runt på vespor och ser diverse ting. En gång stannade vi vid en risplantering. Erik och Agne planterade ris och fick kul kontakt med arbetarna där.

 

 


bilder


Förbereder tillsammans med en bekant familj innan vi beger oss till templet. Väl där överlämnar vi gåvor till munkarna.


Denna korg skulle jag göra slut på :)


Många människor strömmade till templet för att överlämna gåvor till munkarna.Man häller vatten på altaret och tänder ljus. Man ber också om något.

Ceremoni

På morgonen idag har jag varit med om att ge gåvor till munkar vid ett tempel. Det var intressant att få följa med en familj dit och uppleva buddhistisk tradition.

Gick upp tidigare än brukligt imorse (klockan sex) och fick då höra klockor ringa. Kände igen ljudet sen tidigare och kom då på att det är munkar som slår i klockar för att uppmärksamma något. Många människor strömmade till det templet vi var på men fick höra att det var många fler 0.5-1 tim tidigare. Men vi blev lite sena för att en i familjen hade kommit lite sent :)

Idag inleder munkarna sin period då de bara får vistas i sina egna tempel och deras by där templet ligger. De får inte resa bort till andra provinser och städer och andra tempel. Under tre månader kommer de att få studera buddhism och lära sig tillbe och göra olika ritualer som hör till buddhism. Man kan säga att munkarna lever mer celibatiskt. Man vill då supporta dem med mat och diverse medel så att de får det behagligt när de går igenom dessa tre månader. Man ger dem mat, kaffe, pengar, godis, kakor, ris m.m.

Idag har jag haft ett litet möte med några ur LDPA där vi diskuterade vad vi ska göra. Jag kommer att ha datakurs för minst en person på torsdag. De bad mig även att jobba mer på kontoret för jag är en bra resurs när det gäller engelska språket och andra grejer (sa de). Tidigare har jag jobbat hemma då och då och speciellt för att internet hemma fungerar många gånger bättre än LDPA:s internet.

Imorgon ska jag ordna så att hantverksgruppen/sygruppen får pengar att handla för till sina I LOVE YOU handdukar. De har gjort ett antal nu och tränat och till och med sålt vad jag känner till fem st.


RSS 2.0