vecka 33

Föregående vecka har jag följt tankegångarna hos deaf unit. Sygruppen är mycket aktiv och har fått många handdukar klara. De har också påbörjat att handtillverka mobilväskor med broderi. Jag har själv varit med och sytt var rätt kul faktiskt! :)

Ett besök gjordes på Lao Cotton Factory där vi gjorde en beställning på 100 t-shirtar. Dessa skall sedan användas för att tryckas av två deltagare. Dessa deltagare jobbar just nu på ett tryckeri och får lära sig hur man trycker tröjor, handdukar m.m. De tänker trycka något snyggt som kommer från dövverksamheten. Ett sätt att lyfta fram döva i samhället och göra sig hörd och få mer förståelse.

Under slutet av helgen följde jag med fotbollsgruppen och handlade in nya tröjor och fotbollar. Nu tänker de starta igång en verksamhet och sälja biljetter till deras matcher och finansiera. Man hoppas på att folk kommer och tittar på deras matcher och får upp ögonen för döva och mer förståelse för deras behov.

I helgen hade jag avskedsfest i och med att jag åker hem den 28 augusti. Det kom ett flertal personer som jag bekantat mig med genom arbetet hos LDPA. Några nya övriga var också där och allt gick smidigt och bra.
Det bjöds på grillspett och potatisgratäng. Potatisgratängen var mycket uppskattad bland döva men mindre uppskattad bland hörande, lite konstigt kanske...

Just nu arbetar jag med slutfasen av broschyr som handlar om döva och deras teckenspråk. Har gjort internationella handalfabetet och bearbetat materialet i powerpoint. Powerpoint fungerar smidigt för min del och de krav jag behöver för ändamålet.

Imorgon torsdag klockan 10 åker jag till Malaysia, Kuala Lumpur och ser mig om där. Kommer att stanna där i två nätter och är tillbaka på lördag igen. Jag ska absolut se Twin Towers! (världens näst högsta byggnad)

Lite bilder


Beställning av t-shirtar på Lao Cotton Factory


Villayvone basar över grillningen...


Ta, Phanita, Villayvone och Dam äter.


Bild på internationella handalfabetet som jag har gjort.

/ Erik

Planering för hösten

Erik är snart tillbaka i Sverige och därmed kommer praktikantvistelsen i Laos att vara avslutat (för denna gång) Det innebär inte att vi står sysslolösa för det! 

Här i Sverige håller vi just nu på att planera för höstens föreläsningar som Erik och Sara kommer att hålla i. Föreläsningen kommer att handla om deras arbete i Laos, vad de gjort, vad de upplevt och så vidare. Medlemmar i UH kommer att få ta del av detta hos sin lokalförening, och på UH:s ungdomskonferens i höst. Dessutom är det flera andra organisationer som kommer att få besök av Erik och Sara. Tillhör du en organisation som är intresserade? Hör av dig till laos@uh.se så ska vi om vi kan komma överens om något!

Laosgruppen genom Lovisa

entreprenörskap

Det har varit oroligt på LDPA sista tiden. Speciellt hos deaf unit som nu arbetar gratis och inte lika aktivt som förut. För mig har det varit ledsamt och tråkigt att det blivit så besvärligt och svårt med deras motivation. En nyttig erfarenhet för deaf unit möjligen men det blir inte på samma sätt som förut med motivationen de hade innan.
Men de kämpar på!

Jag har nu beställt hembiljett till Sverige. Jag kommer att landa på Arlanda den 1 september på morgonen.
Det kommer inte hinnas så mycket mer utan det blir och få igång grupper som senare sysselsätter sig själva.
Ska själv passa på och se Vietnam eller Kambodja längre fram i månaden.

I nuläget är det bara en grupp som är aktiv och det är sygruppen.
De har gjort jag vet inte hur många men tror det rör sig runt 40-50 stycken som är klara. Det finns en idé om att sysselsätta 3-4 grupper som tillsammans säljer och gör tjänster som ett företag. I detta skall även det finnas information om döva i Laos. På så vis hoppas man göra sig hörd och uppmärksamma döva. Det finns teckenspråksböcker till försäljning (samarbete med en företagare i här i Laos).


Jättefint!


Monita är med i sygruppen och visar upp denna vackra handduk med dekoration. Jättesnyggt!
Sygruppen undrar om det finns några i Sverige som är intresserade av att köpa dessa vackra handdukar.
Själv har jag köpt två stycken! :)

Planering av nya aktiviteter

Under veckan som har gått har jag planerat för fredagen. I fredags var det möte för de som gått ledarutbildningen jag och Sara hade för några månader sedan. Det var på tiden att diskutera hur det hade gått och om det fanns några nya idéer på vad de ville göra.

Det kom strax över 20 medlemmar till mötet.
Började med att gå igenom hur deras föregående akiviteter varit. Eftersom det var ett tag sedan de hade aktiviteterna kom de inte ihåg allt, mycket förståeligt.
Frågade bla. fotbollsgruppen om de hade haft några problem. Frågan missuppfattades och en av deltagarna berättade att han hade fått ont i benet av nån sträckning. Alla började skratta. Det var riktigt kul!

Sen planerades för nya aktiveter för augusti månad och hösten (svensk höst).

Har även tillkännagett att jag åker hem till Sverige om en månad. Slutet på augusti, början på september nån gång. Och det satte igång kreativiteten. Flera av aktiviterna skulle komma att kosta mycket.

Många ur LDPA har föreslagit för att överleva utan pengar från SHIA, Sverige måste de få ekonomi och liv i dövföreningen. Förslag som att sy handdukar, biljettintäkter på fotboll, massage är några av exempel de har föreslagit. Ska se om det finns möjlighet till och göra det plus något mer kanske behöver lära sig. Får se längre fram när alla anteckningar har skrivits in i dator och man får en bild av läget.

Måste också tacka deaf unit för deras starka engagemang på fredagen. De var mycket aktiva och menade på att man måste göra något tillsammans och inte bara sitta hemma. Träffa varandra och utvecklas tillsammans. Det håller jag med om. Så länge jag och Sara varit här har de vant sig vid att vi tar upp träffar och gör något. Nu insåg de att de måste arbeta själva med varandra. Och jag hoppas mötet bringade klarhet i detta och att medlemmarna förstod det.
Det var kvinnorna som tog för sig denna dag. Männen lyssnade (intresserat!) på kvinnorna.


Mr Phomixay pratar om fotboll.


Det diskuteras nya aktiviteter och planeras flitigt.


Ser ni UH-loggan? :)Jag ställer frågor till grupperna hur aktiviteterna har varit...


Samlad bild på medlemmarna som var med och berättade om sina aktiviteter samt planerade för nya aktiviteter.


RSS 2.0