å så lite bilder

här är vi flitiga, antecknar och diskuterar (och lyssnar duktigt på Lovisa =) )
Ena sidan av bordet
å så andra sidan av bordet

Möte!

Just i skrivandes stund sitter vi i mötesrummet på UH:s kansli och här diskuterar vi allt mellan himmel och jord för Laosprojektet. Vi har tex gått igenom lite förberedelsearbete (biljetter, visum osv) lite om bloggen, och om ledarutbildningen som ska hållas i Laos. Vi kom bland annat fram till att vi behöver en hel helg för att .få fram bra utbildningsmaterial. Vi kan ju inte använda den svenska ledarutbildningen som UH har i Sverige. Vi har ju det lilla problemet att dom inte kan svenska :)  

Nästa möte blev bestämt till den 17-18 januari någonstans i Sverige.

Vi tycker alla att det är så hiskeligt spännande att projektet äntligen blir av!!! :)

Sofia och jag (Lovisa) har bestämt att vi ska åka till Laos i vår och göra studiebesök och att vi ska ha ett kollo då. En gång kolloledare alltid kolloledare! :) Skämt å sido, men att vi vill dit råder ingen tvekan om.

Nu ska vi kolla på Eriks bilder från Laos!!
/Lovisa

Lovisa skriver blogginlägg

UH i Laos

Jag, Erik Knutsson har varit i Laos tillsammans med HRF. Senare anslöt sig även SDR. Vi har varit där 1 vecka.


Tanken med detta besök var att bekanta sig närmare med Laos innan jag tillsammans med Sara Selling åker tillbaka i mars 2009.


Vi har fått träffa LDPA som är en paraplyorganisation för funktionshindrade. De har en sektion för döva/hörselskadade som nu vill bryta sig loss och bli en egen organisation. Det är där jag och Sara kommer in i bilden och skall ge dem verktyg och sköta organisationen själva. Det har varit långa dagar med möten där vi har följt upp vad de har gjort under året.


För att kommunicera med varandra hade vi en mängd tolkar som gjorde ett jättebra jobb.


Laotiska->laotiska teckenspråket vice versa

Laotiska->engelska vice versa

engelska->svenskt teckenspråk vice versa


Vi fick träffa barnen dövskolan på NRC (national rehabilitation center) och prata så gott vi kunde med barnen där.

De gav mig ett nytt persontecken där. De tyckte jag har spetsig och tydlig haka så nu har jag ett persontecken :-)

Vi har ätit på restauranger varje dag och det har varit blandat med ris, nudlar, pasta, anka, grönsaker, stark kryddad mat, pajer, pizza.

De firade sin nyår där på onsdagen 12 november. Buddhistisk nyår. Det var en upplevelse utav dess like. Så många människor som firar nyår. Vi bara tappade hakan och följde med i dess rytm och hade riktigt roligt. Fyrverkerier och musik och så Stupa templet.

/ Erik

Buddhistisk nyårsafton. Sprakande eldar och fyrverkier. Folkfest!


Välkomna till Laosgruppens blogg!

Här kommer vi att skriva om vad som händer i planeringsarbetet inför Erik och Saras vistelse i Laos. Och självklart, även följa med på deras äventyr på plats i landet!


En kort historia om Laosgruppen och vårt projekt. För några år sedan kom HRF (Hörselskadades Riksförbund) med den briljanta idén att vi skulle bidra med våra kunskaper för att stärka dövgruppen i Laos. I Laos finns ingen dövorganisation, utan bara en handikapporganisation (LDPA, Lao Disable People Association) där det finns en dövgrupp som inte riktigt syns och får plats i organisationen. Sagt och gjort, UH började planera för eventuell praktikantvistelse i Laos och började med planeringsarbetet. Tiden gick, och planeringsarbetet gick frammåt i varierande takt. För ett år sedan var jag (Lovisa) och Sabina i Laos tillsammans med HRF för att knyta kontakter och delge oss våra tankar om vad vi kunde hjälpa till med. Vi träffade ordföranden för LDPA och för dövrguppen. Dövgruppen hade mycket tankar om vad dom ville ha hjälp och stöd med, och det var nu startskottet gick på riktigt! När vi kom hem började vi skriva på en praktikantansökan till SHIA, som vi fick godkänd i somras. Just nu står vi så till i planeringsarbetet att Erik har varit ner i Laos (även denna gång med HRF) för att träffa dövgruppen, och för att kolla upp möjligheter med boende och dylikt.


Planen är att Erik och Sara ska åka i Mars, och vara borta 6, respektive 3 månader. Innan de kan åka måste de genomgå en utbildning för SIDA i Härnösand, biljetter ska bokas, vacinet ska tas, utbildningsmaterialet skapas, en tidsplan skrivas osv... Det är mycket att stå i och mailen går varm varje dag! Men vi tycker alla att det är kul att vi äntligen, efter så mycket slit har kommit så långt!


Följ gärna med oss på vår resa!

/Lovisa


RSS 2.0